Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Oud-wereldkampioen Jeroen Straathof wordt verenigingsadviseur bij KNSB

Gepubliceerd vrijdag 29 september 2023

Oud-wereldkampioen Jeroen Straathof (51) treedt per 1 oktober in dienst bij de KNSB als Verenigingsadviseur Sportakkoord. In die nieuwe rol helpt hij schaats- en inlineskateverenigingen zich te versterken, gebruik makend van subsidies en services die beschikbaar komen via het nieuwe Sportakkoord.

Foto: Martin de Jong

Straathof werd in 1996 wereldkampioen op de 1500 meter, zijn specialiteit. Hij is de enige atleet die deelnam aan de Winterspelen (Lillehammer 1992, als schaatser), Zomerspelen (Sydney 2004, baanwielrenner) én Paralympische Spelen (Athene 2000, op tandem met de visueel gehandicapte Jan Mulder). Na zijn actieve sportloopbaan vervulde hij uiteenlopende functies op het snijvlak van sport en overheid (o.a. voor NOC*NSF, gemeente Leiden en de European Para Championships).

“Het is fantastisch dat Jeroen ons komt versterken”, zegt Jurre Trouw, manager Sportparticipatie van de KNSB. “Hij kent zowel de schaatssport, vanuit verschillende rollen, als de wereld van gemeenten en andere overheden. Die combinatie is van absolute meerwaarde bij het benutten van de vele kansen die het Sportakkoord biedt voor met name onze 250 schaats- en skateverenigingen. Denk alleen al aan de beschikbare subsidies voor het opleiden van trainers, coaches en ander clubkader. Clubs weten vaak de weg niet te vinden, Jeroen gaat ze daarbij helpen.”

Het Sportakkoord is bedoeld om Nederland meer in beweging te krijgen. De nadruk ligt de komende jaren op het versterken van sportverenigingen én sportbonden. NOC*NSF biedt sportbonden subsidies om hiervan serieus werk te maken. Op basis hiervan gaat Jeroen Straathof de komende twee jaar bij de KNSB aan de slag. Trouw: “Hij zal verenigingen helpen plannen te maken, deuren te openen bij gemeenten en informatie over het sportakkoord te delen.”

“Ik vind het superleuk om clubs verder te helpen en heb veel zin om op deze manier de schaatssport te versterken”, zegt Straathof, sinds 2010 ook voorzitter van shorttrackclub  IHCL in Leiden. Hij is daar nauw betrokken bij de nieuwe ijsbaan De Vliet, die volgende week open gaat. “Het Sportakkoord 2.0 is een waardevol project, dat clubs op lokaal niveau volop mogelijkheden biedt om zichzelf te ontwikkelen. Dat doen wij hier in Leiden bijvoorbeeld met een clubkadercoach, die onze trainers helpt bij het creëren van een veilig en positief sportklimaat. Dat gebeurt echt op de ijsbaan, de plek waar volop kansen liggen om de schaatssport weer een stap verder te helpen.”

Meer nieuws

KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?