Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Oud-Studio Sport-presentator en voormalig KNSB-bestuurslid Heinze Bakker (79) overleden

Gepubliceerd vrijdag 16 april 2021
Oud-sportjournalist Heinze Bakker is op 79-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de NOS, waar Bakker lange tijd voor werkte. De Fries werd vooral bekend als presentator en (schaats)commentator van Studio Sport. Na zijn pensionering zette hij zich als bestuurder in voor de KNSB, die hem in 2009 onderscheidde als Lid van Verdienste.

De oud-journalist was al lange tijd ziek. Hij studeerde economie, maar ontdekte al snel dat zijn hart lag bij de media. De Fries begon zijn carrière bij de NCRV en AVRO. Voor de NOS deed Bakker onder meer verslag van tientallen schaatstoernooien, elf Olympische Spelen, acht edities van de Tour de France én twee Elfstedentochten, die van 1985 en 1986.

Bakker ging in 2002 met vervroegd pensioen. De schaatssport, die hij als commentator vele jaren van nabij had gevolgd, liet hij niet los. Van 2002 tot 2005 was Bakker voorzitter van het sectiebestuur marathon van de KNSB. In 2005 trad hij toe tot het, geheel nieuwe, algemeen bestuur van de schaatsbond, onder leiding van voorzitter Carel Paauwe.

Binnen dat bestuur gold Heinze Bakker als een aimabele en bescheiden teamspeler, met een enorme liefde voor en kennis van de schaatssport. Hij kon enthousiast en met humor de mooiste verhalen en anekdotes vertellen, onder meer over de vele wedstrijden die hij zelf van nabij had meegemaakt.

Bakker was, als lid van een voorbereidende stuurgroep, betrokken bij de fusie tussen de Skatebond Nederland (SBN) en de KNSB, die in 2007 zijn 125-jarig bestaan vierde. Twee jaar later, in december 2009, nam Bakker afscheid van de KNSB en bij die gelegenheid werd hij benoemd tot Lid van Verdienste.

Foto: Soenar Chamid

Meer nieuws

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?