Oud-kunstschaatsster Joan Haanappel (83) overleden

Zaterdag 24 februari 2024

Joan Haanappel is vrijdag op 83-jarige leeftijd overleden. Tijdens haar actieve carrière won ze driemaal brons tijdens het Europees kampioenschap. In 1956 en 1960 deed ze mee aan de Olympische Spelen. Later werkte ze als verslaggever voor verschillende organisaties.

In haar loopbaan won Haanappel viermaal het Nederlands kampioenschap. Op de Olympische Spelen van 1960 eindigde Haanappel op de vijfde plek. Dat jaar eindigde ze op het WK ook als vijfde, haar beste resultaat op het mondiale kampioenschap. Daarna besloot ze haar carrière te beëindigen.

Na haar actieve carrière bleef Haanappel betrokken bij de sport. In eerste instantie werkte ze voor de Wiener IJsrevue en later bij Holiday on Ice. Vervolgens werkte ze jarenlang als verslaggever bij de NOS, AVRO, ZDF en Eurosport. Ook was ze twee jaar onderdeel van het algemeen bestuur van schaatsbond KNSB.

OP 12 november 2008 werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en stond ze aan de wieg van de Stichting Kunstrijden Nederland. Samen met vriendin en olympisch kampioene Sjoukje Dijkstra zette ze zich in voor de promotie van haar sport. De stichting stond daarmee aan de basis van de opkomst van Lindsay van Zundert, die deelnam aan de meest recente Olympische Spelen.

Joan Haanappel in memoriam