Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Opsteker Thialf: Ruim twee miljoen extra kabinetssteun

Gepubliceerd woensdag 29 maart 2023

IJsstadion Thialf in Heerenveen krijgt van het kabinet extra geld om te investeren in een duurzame oplossing om de fors gestegen energiekosten te verlagen. Het gaat om 2,44 miljoen euro bovenop de al eerder toegezegde 1 miljoen euro.

Met het extra beschikbaar gestelde bedrag kan de topsportaccommodatie zogeheten battery packs installeren, schrijft sportminister Conny Helder in een brief aan de Tweede Kamer. Door deze steun kan topsport doorgaan in Thialf, waar veel belangrijke schaatswedstrijden plaatsvinden en Nederlandse toppers trainen.

In eerste instantie wilde Helder dat de lagere overheden meer zouden bijdragen aan een oplossing, maar zij bleven erbij dat de rijksoverheid meer zou moeten bijdragen. Zo stuurden de Gedeputeerde Staten in Friesland onlangs nog een noodkreet naar Den Haag. Helder heeft maandag toegezegd het volledige bedrag voor de battery packs voor haar rekening te nemen. Het geld komt uit het accommodatiebudget voor topsport en wordt in fases overgemaakt in 2023, 2024 en 2025.

“Ik ga hiertoe over omdat een investering in battery packs op korte en lange termijn de exploitatie van Thialf duurzaam verbetert. Hierdoor kan topsport in Thialf doorgang blijven vinden. Bovendien draagt dit bij aan de benodigde verduurzaming van de sportsector. Hiermee kan kennis en kunde worden verkregen hoe grote sportaccommodaties die ook grote energieverbruikers zijn, kunnen verduurzamen”, meldt de minister. 

“Door te investeren in een energiehub kan Thialf stroom opslaan, die op piekmomenten teruggeleverd kan worden. Mocht alles functioneren, zouden de jaarlijkse energiekosten daarmee teruggebracht worden naar 400.000 euro en kan de begroting sluitend gemaakt worden”, aldus Minne Dolstra, directeur van Thialf, in eerdere berichtgeving. 

De Tweede Kamer had vorig jaar aangedrongen op een reddingsoperatie voor Thialf, dat in acute nood kwam doordat de energiekosten fors opliepen door onder meer de oorlog in Oekraïne.

Meer nieuws

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?