Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Op naar Berlijn voor tas vol medailles en zelfvertrouwen

Gepubliceerd woensdag 14 juni 2023

In het Olympisch Stadion van Berlijn gaan zaterdagavond 17 juni de Special Olympics World Games 2023 officieel van start. TeamNL is bij die openingsceremonie met 56 sporters en 18 coaches aanwezig. Onder hen ook de vier inlineskaters Inez, Sterre, Djim en Ewald en hun coach Caren. “Dit is een mooi clubje hoor.”

Foto : Rachelle Fotografie

Vraagje aan Djim Pieters: met welke medaille hoop je straks terug te keren uit Berlijn? Geen seconde van twijfel: “Zilver!” Meedoen is belangrijker dan winnen bij de Special Olympics, het grootste sportevenement ter wereld voor atleten met een verstandelijke beperking. In Berlijn komen zo’n 7000 atleten in actie, afkomstig uit 190 landen. Ze binden de strijd met elkaar aan in 19 takken van sport: van atletiek tot en met zwemmen.

Inlineskaten is sinds 1987 ook een vast onderdeel van het evenement, dat in de oneven jaren zijn wereldeditie kent en in oneven jaren de nationale uitvoeringen beleeft. De vier skeeleraars, allen lid van de Deventer schaatsvereniging SportiefOost.nl, hebben er zin in, zo bleek onlangs reeds bij de officiële teampresentatie in Breda, waar Djim trots de vlag ronddroeg op het historische Kasteelplein. “Dat ging goed, ik ben stoer”, zegt Djim.

De Deventenaar is gek op inlineskaten ‘vanwege de snelheid’. Hij traint elke maandag bij SportiefOost.nl. Datzelfde geldt voor Sterre Preuter (uit Wijhe) en Inez Dioncre (Deventer). Die houdt van inlineskaten ‘omdat het een indiviuduele sport is, maar het is toch heel gezellig met elkaar’. Ineze noemt zichzelf niet de beste skeeleraar. “Maar het gaat om de lol, ik vind het gaaf om in Berlijn ook tegen rijders uit andere landen uit te komen.” Ewald van Bussel, postbezorger uit Twello, de man met sprintvezels, maakt het kwartet compleet. Wat hij verwacht van de World Games? “Veel! Ik mag op drie afstanden uitkomen en ik denk dat ik drie medailles haal. De meeste kans om te winnen heb ik op de 300 meter.”

De Nederlandse delegatie voor het inlineskaten: Caren (coach), Inez, Djim, Sterre en Ewald. | Foto : Rachelle Fotografie

Trainer Caren Daggenvoorde hoort het met een glimlach aan. “Dit is een mooi clubje, heel divers”, zegt de voormalige marathonschaatsster, die sinds 2015 bij SportiefOost.nl training geeft aan een groep aangepast-schaatsers en -inlineskaters. Haar rijders hebben elk hun eigen verhaal en gebruiksaanwijzing, die zij kan lezen als geen ander. “Ze zijn puur. In het algemeen zijn ze heel vrolijk en blij. Dat stralen ze dan ook uit. Als ze iets niet leuk vinden, zeggen ze het ook. Je weet precies wat je aan ze hebt. Het gaat erg leuk met elkaar om, iedereen mag er zijn. Ook zij mogen sporten!”

De deelnemers aan de Special Olympics hoeven niet aan strenge kwalificatie-eisen te voldoen, zodat alle sporters de kans krijgen om een keer deel te nemen, ongeacht hun niveau. Wel moesten ze bij SportiefOost.nl loten, want er waren vijf kandidaten voor de vier beschikbare plekken. “Nu hebben we één fantastische reserve, dat is Lynette van Ommeren”, vertelt Caren.

De olympische inlineskaters zijn door de KNSB voorzien van officiële wedstrijdtenues, Free Wheel Vorden (Arjan Mombarg) leverde onder meer puike helmen en nieuwe wielen, en  via de Deventer Sportploeg en de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind zijn tassen en extra kleding beschikbaar gekomen. De skaters stapten samen met heel TeamNL op maandag 12 juni in Amersfoort CS op de trein naar Berlijn, waar ze op 26 juni ook zullen terugkeren. Mogelijk dragen ze dan ook enkele medailles bij zich, maar ze keren sowieso terug met tassen vol zelfvertrouwen.

Caren Daggenvoorde gaat voor de eerste keer als coach mee naar de Special Olympics World Games. Zij kent de kracht van het evenement, dankzij deelname aan de Nationale Spelen. Sporten maakt mensen met een verstandelijke beperking niet alleen fitter, het versterkt ook hun zelfvertrouwen, en dat geldt zeker voor deze trip. “Ze zijn twee weken van huis, moeten veel zelfstandig doen, komen in contact met buitenlandse sporters. Daar worden ze sterker van. Het is één groot leermoment, je ziet ze groeien.”

Volg de verrichtingen van TeamNL op de Special Olympics World Games via deze link.

Meer nieuws

Ticketverkoop langebaanevenementen gestart

Stuur videoboodschap in en maak kans op tickets

'Vind nog maar eens zo’n sportcomplex in Nederland'

Suzanne Schulting wil nog aan twee Winterspelen meedoen

Wil jij starter of scheidsrechter worden? Meld je aan voor nieuwe opleidingen!

Mitsubishi Motors nieuwe Mobiliteitspartner KNSB

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?