Ook in de schaatswereld regent het weer koninklijke onderscheidingen

Vrijdag 26 april 2024

Rond Koningsdag 2024 kregen verschillende Nederlanders een koninklijke onderscheidingen. Ook in de schaats- en skeelerwereld werden diverse vrijwilligers benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Drie mogen zich zelfs Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Een overzicht, op alfabetische volgorde, met eerst de drie ridders.

26-april-2024-gemlv-bkoppe-portretten-24-1536x1022

Foto : Gemeente Leidschendam-Voorburg

Charles van der Horst (Almere) was tot zijn pensionering werkzaam als directeur van de Jenaplanschool Montini in Baarn. Daarnaast zet hij zich al bijna dertig jaar in voor de Almeerse Schaatsvereniging en is hij sinds 2018 voorzitter van de Stichting Super COOL!: schaatssport voor mensen met een beperking.

Kees Nowée (’s-Gravenzande) werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn bestuurlijke inzet voor verschillende sportverenigingen en zijn werk voor het Diaconaal Platform en Hospice Beukenrode. Hij heeft zich onder meer ingezet voor het sectiebestuur shorttrack, GTC Shorttrack en HVHW.

Jean-Louis van der Veen (Uden) is onderscheiden vanwege zijn werkzaamheden op het Udens College tussen 1985 en 2023. Ook doet Van der Veen veel vrijwilligerswerk. Zo is hij sinds 2005 vrijwilliger en voorzitter bij tennisvereniging LTC, sinds 2008 organisator van Uden on Ice en sinds 2011 actief als vrijwilliger bij carnavalsstichting de Knoerissen.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Durk de Boer (Workum) is meer dan veertig jaar bestuurslid en voorzitter van IJsclub & Buitensport Workum. Ook was hij actief in de besturen van Ondernemers Stimuleren Jeugdvoetbal Workum (OSJW), Stichting Bedrijvencentrum De Hoekseize en Combinatie van Aannemers in het Noorden (CAN). Hij begeleidde meerdere teams van VV Workum en is lid van het onderhoudsteam van Sportcentrum De Rolpeal Workum.

Willem Boersma (Workum) vervult sinds 1960 de rol van nazorger bij Fûgelwacht Workum. Daar was hij tussen 1984 en 1990 ook voorzitter. Hij was jarenlang vrijwilliger bij IJsclub Workum, Oranjevereniging Workum en buurtvereniging Ikkers en is onder meer gids en vogelteller bij It Fryske Gea. Boersma was negen jaar lang mantelzorger voor zijn buurvrouw.

Michael Bos (Zuilen) was van onmisbare waarde voor de brandweer in Zuilen en Vleuten. Ook hielp hij Stichting Opkikker, Stichting KinderBeestFeest en de kindervakantie. Hiernaast was hij vanaf 2010 tot 2019 vrijwilliger bij de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee in Oostenrijk.

Meindert Brugman (Nieuwe Niedorp) is sinds 1990 vrijwilliger voor IJs en Volksvermaak uit Nieuwe Niedorp. Daarnaast zet hij zich in voor maatschappelijke organisaties en voor de Doopsgezinde kerk uit zijn dorp.

Herman Elkink (Laren) is tweede secretaris bij IJsportvereniging Roowinkel te Laren. Elkink is tevens ijsmeester en verricht verschillende onderhoudswerkzaamheden, maar organiseert ook trainingen en activiteiten voor de ijsvereniging. Daarnaast is Elkink al meer dan veertig jaar vrijwilliger bij voetbalvereniging Witkampers in Laren.

Cor Enthoven (Castricum) trad in 1998 toe tot het bestuur van IJsclub Kees Jongert. In 2016 ruilde hij het voorzitterschap in voor de functie van ijsmeester. Door zijn bouwkundige achtergrond was hij zeer nauw betrokken bij de bouw van het clubhuis. Daarnaast is hij actief als commissielid van de Strand- en Duinlopen en ontfermt hij zich over de Assumburgloop en fietstochten.

Roelof Groen (Giethoorn) doet onder andere vrijwilligerswerk voor de schaatsvereniging in Giethoorn. Ook was hij van 2009 tot 2022 voorzitter van de Stichting Overijsselse Merentocht en was hij coach, trainer, ploegbegeleider en verzorger van een A-marathonschaatsploeg. Hij is eveneens betrokken bij andere sporten in zijn gemeenten, waaronder wielrennen en voetbal.

Thera Hanse – van ’t Geloof (Lage Zwaluw) is sinds 2014 bestuurslid en secretaris van IJsclub Lage Zwaluwe. Daarnaast heeft ze zich op verschillende manieren ingezet voor de Protestantse Gemeente Lage Zwaluw, voor de plaatselijke muziekvereniging, als EHBO’er, voor de Stichting Zwaluwse Koningsdagen en collecteert ze voor de Nierstichting.

Arie Jansen (Holten) is al 37 jaar bestuurslid van IJsclub de Noordpool. Tevens zet hij zich in voor de voetbalvereniging, de Midwinterwandeling in Holten, de Thriathlon Holten en de Stichting Oudheidkamer Hoolt’n.

Jongejan (Leidschendam) is sinds 1998 als wedstrijdorganisator, jurylid en lid van de baancommissie betrokken bij de organisatie van wedstrijden binnen het Gewest Zuid-Holland van de KNSB. Ook zet hij zich in voor de Protestantse Gemeente en voor muziekvereniging METRO.

Ans Keijzers (Cuijk) is al 55 jaar actief voor Scouting Cuijk. Ook was ze elf jaar lang vrijwilliger bij Stichting Cuijk on Ice en verrichtte ze bij de ijsbaan in het centrum allerlei hand- en spandiensten. Keijzers is mantelzorger voor diverse mensen, is vrijwilliger bij de seniorenclub van Maasziekenhuis Pantein en was daar 22 jaar bestuurlijk actief voor de personeelsvereniging.

Jannie Kloosterman (Leens) is actief binnen de IJsbaanvereniging De Marne. Ook verzorgt zij de jaarlijkse herdenkingen van de overledenen en is ze beheerder van de aula van de begrafenisvereniging. Kloosterman helpt bij de Stichting Dorpsbelangen Leens, de voetbalvereniging FC LEO en het Ede Staal Muziekfestival.

Joke Koersen (Twello) is vrijwilliger bij de Deventer IJsclub en bij marathonschaatswedstrijden op De Scheg. Ook is ze sinds 1999 lid van de Eerste Twellose Toerclub, is ze columniste van het clubblad de Tourflits, was ze coördinator van het Scholenklompenfeest en heeft ze hydrotherapeutische lessen gegeven aan kinderen met een fysieke beperking.

Echtpaar André Korthuis en Annie Korthuis-Bruins (Veendam) zorgde er in de jaren ‘90 voor dat de overwoekerende ijsbaan weer hersteld werd. Ook zetten de twee zich op allerlei andere manieren in voor het dorp, mede door zich hard te maken voor het behoud van de basisschool en herstructurering van de buurt. Korthuis is beheerder en voorzitter van buurthuis de Maagdenpalm, lid van het wijk- en buurtbeheer Bareveld en ontving in 1998 een onderscheiding van het Carnegie Heldenfonds, omdat hij twee kinderen uit een brandende woning redde.

Kees Lagendijk (Ridderkerk) zit al ruim 35 jaar in het bestuur van IJsclub ‘Rijsoord en Omstreken’. Daarnaast leverde hij een grote bijdrage aan de Hervormde Gemeente Rijsoord en was hij bestuurslid van de School met de Bijbel.

Nel van der Meijden (Mijdrecht) is voorzitter van de Vereniging van Schoonrijders, sport en cultuur. Naast haar inzet voor het schoonrijden is ze sinds 2003 actief voor de Watersport Vereniging Aalsmeer en steekt ze veel tijd en energie in werkzaamheden voor zeilwedstrijden.

Cees Meijers (Kamerik) heeft liefst twintig vrijwilligersfuncties gehad en droeg bij aan Gilde Woerden, dorpsplatform Kamerik en IJsclub Nooitgedacht. Ook schreef hij meerdere boeken.

Wim Molog (Vlieland) is sinds 1996 vrijwilliger bij de KNRM op Vlieland, achtereenvolgens als opstapper, plaatsvervangend schipper en sinds 2011 als schipper. Ook is hij al jarenlang bestuurslid van de IJsvereniging Vlieland.

Tonny Morsink (De Lutte) is in zijn omgeving bekend als weerman. Hij heeft zich voor de schaatssport ingezet als secretaris en ledenadministateur van IJsclub Losser. Daarnaast is hij van waarde geweest voor de handbal- en voetbalvereniging SV De Lutte, Wielerclub De Lutte, bestuurslid van De Dree Marken en als gids voor Tourist info De Lutte – Losser.

F.C.M Oliehoek (Leidschendam, op de foto bovenaan) was initiatiefnemer voor de Elfdorpentocht en organiseerde jarenlang de avondfietsvierdaagse. Voor IJsclub Nut en Vermaak Stompwijk organiseerde hij de Poldercross. Ook zet hij zich al jaren in voor de Toerclub Stompwijk, als bestuurslid, wegcaptain en, routeplanner.

Wiebe Palstra (Bolsward) begon in 1996 als vrijwilliger bij de Rommelmarktcommissie Hervormde Kerk in Bolsward. Daarna zette hij zich jarenlang in voor diverse clubs en verenigingen, onder meer voor de Sinterklaascommissie Bolsward, de IJsvereniging Bolsward en de Vogelwacht Bolsward. Ook is hij fotograaf voor onder meer Bolswards Nieuwsblad, Veiligheidsregio Fryslân, voetbalvereniging RES en de Bond Friese Vogelwachten.

Pieterman (Holwierde) is al vanaf 1980 vrijwilliger en bestuurslid van de IJsvereniging Holwierde, waar hij onder andere conciërge van het verenigingsgebouw is. Daarnaast is hij vrijwilliger bij de voltigevereniging, de tennisvereniging, de Uitvaartvereniging Holwierde en is hij betrokken bij de PKN-gemeente Bierum-Holwierde-Krewerd.

Pijper (Leermens) is bestuurslid bij verschillende organisaties, waaronder Dorpsbelangen Leermens, IJsvereniging Nooitgedacht en de vereniging Oldtimerdag. Hij is ook secretaris van de Uitvaart- en begrafenisvereniging in Leermens. Daarnaast is hij mantelzorger voor zijn ouders.

Rinus Plomp (Alkmaar) zette zich jarenlang in voor de Protestante Gemeente Alkmaar en de Alkmaarse IJsclub. Tegenwoordig is hij vrijwilliger bij Zangkoor Polengalia en organisator van de collecte van het Diabetesfonds. De afgelopen jaren heeft hij inmiddels al zo’n 250.000 euro opgehaald. ’Je bent nooit alleen maar lid ergens van. Als er een beroep op je wordt gedaan om iets extra’s te doen, dan doe je dat!’, zo luidt Plomps filosofie.

Jan van der Poel (Oude Ade) maakte zich als bestuurslid van de Land- en Tuinbouwbond hard voor diverse thema’s. Ook bij Waterschap de Oude Rijnstromen was hij bestuurslid. Hier streed hij voor droge voeten en schoon water. Als ijsmeester en bestuurslid bij diverse organisaties heeft hij zijn passie voor schaatsen ingezet voor het bevorderen van de sport.

Gerard Ruesink (Eibergen) levert een grote bijdrage aan verschillende lokale sportverenigingen, als ijsmeester bij de Eibergse IJsvereniging, binnen volleybalvereniging Boemerang en als medeorganisator van het jaarlijkse beachvolleybaltoernooi in Eibergen.

Huub Stammes (Beekbergen) was twee jaar interim-directeur bij de KNSB. Hij heeft de eerste deelname van de Triathlonbond aan de Olympische Spelen voorbereid en de selectiecriteria opgezet. Ook heeft vernieuwende ideeën ingebracht bij Triathlon Nieuwe Niedorp wat heeft gezorgd voor een grote toeloop van zowel sporters als publiek.

Matthijs Timmermans (Alblasserdam) is sinds 1990 bestuurslid technische zaken van de Alblasserdamse IJsclub. Hij is verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw en de kwaliteit van de veldijsbaan. Gedurende vorstperiodes is hij dagelijks op de ijsbaan.

Jacolien Vogelzang (Rotterdam) heeft een lintje gekregen wegens haar verdiensten voor de schaats- en skeelersport als vrijwilligster bij SV Rotterdam, waar ze onder meer in de Technische Commissie zit.

Derk Jan de Weerd (Deventer) zette zich tussen 2000 en 2014 in voor de Deventer IJsclub als bestuurslid en penningmeester. Ook was hij penningmeester en vicevoorzitter bij de Algemene Bathmense Sportvereninging. Nog altijd zet De Weerd zich in voor Stichting Realisatie Gedachtengoed Geert Groote en het Geert Groote Huis.

Rini Wezenbeek (Kruisland) was jarenlang voorzitter van de Stichting IJsbaan Kruisbeek. Wezenbeek leverde eveneens zijn bijdrage aan de hengelsport.

Dit overzicht is samengesteld op basis van publicaties in lokale en regionale media. Mist u iemand of staat er een fout, meld het ons dan svp via een e-mail aan [email protected]. Foto’s van de onderscheidenen zijn via dit adres ook welkom.

Foto : Gemeente Leidschendam-Voorburg