Ook in de schaats- en skeelerwereld regent het weer koninklijke onderscheidingen 

Woensdag 27 april 2022

Rond Koningsdag 2022 regende het weer koninklijke onderscheidingen. Ook in de schaats- en skeelerwereld werden diverse vrijwilligers benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Een viertal mag zich zelfs Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Een overzicht, op alfabetische volgorde.

Dirk van Altena uit Marken, is al vijftig jaar nauw betrokken bij de IJsclub Marken, waarvan lange tijd als voorzitter. Onder zijn leiding kwam een nieuwe accommodatie tot stand en werden volop activiteiten georganiseerd, waaronder het jeugdschaatsen en de IJsbruiloft. Sinds zijn afscheid als bestuurslid bleef Van Altena actief als vrijwilliger bij IJsclub Marken. Hij zet zich ook in voor andere Marker organisaties.

Jan Baarslag uit Nieuw-Amsterdam, was ruim dertig jaar penningmeester bij de IJsvereniging Nieuw-Amsterdam/Veenoord, bekend van de jaarlijkse strijd om de eerste marathon op natuurijs. Daarvoor was hij penningmeester bij ijsvereniging Hou Streek in Coevorden. Ook was Baarslag enkele jaren actief als budgetbewaker voor de GTC Langebaan van het Gewest Drenthe van de KNSB.

Jan van den Berg uit Schipluiden, werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is onder meer voorzitter van IJsclub Vlietland. Hij zet zich bovendien reeds jarenlang in voor LTO Noord Delflands Groen, Hoogheemraadschap van Delfland en de pluktuin aan de Rijksstraatweg.

Frans van Bergen uit Nigtevecht, een van de vele multi-inzetbare vrijwilligers die onderscheiden zijn. Hij staat in dit overzicht omdat hij van 2000 tot 2018 schaats- en skeelertrainer was bij Vereniging Schaatstrainingsgroep Zaanstreek. Zette zich verder in voor de Vereniging Woonarkbewoners Gooi- en Vechtstreek en het Kromhoutmuseum in Amsterdam.

Fake Boer uit Zwammerdam, is op diverse fronten al sinds 1970 als vrijwilliger actief, met name binnen de Protestantse Kerk Nederland. Van 1996 tot en met 2013 was hij ook voorzitter van de Zwammerdamsche IJsclub.

Wim van Bruggen uit Utrecht, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Is veertig jaar vrijwilliger bij de Schaatsvereniging Utrecht. Sinds 2000 zet hij zich tevens in als lid van het dagelijks bestuur van het KNSB-gewest Noord-Holland/Utrecht.

Alex van Galen uit Steenwijk is een supervrijwilliger die veel doet voor anderen. Hij is en was actief voor de RK kerk en de boeren- en tuindersbond, maar staat in dit overzicht omdat hij onderscheiden is voor zijn inzet voor ijsclub Samen Eén in Scheerwolde.

Pauline Hansler-Rijsdijk uit De Lier, is bijna 40 jaar vrijwilliger bij de Westlandse tak van het Rode Kruis. Sinds 1983 is zij hier in meerdere functies actief geweest. Onder meer bij de EHBO op de ijsbaan in De Lier. 

Goof Huijben uit Oosterhout, ‘clubicoon’ van IJs- en skeelerclub IJsco in Oosterhout. Sinds de oprichting in 1985 is hij als vrijwilliger actief. Zo was hij verantwoordelijk voor de inrichting van het clubgebouw en is hij trainer van de jeugd. Hij gaf talloze schaats- en skeelerclinics en zorgt voor de uitleen en het onderhoud van materialen van IJsco-leden.

Goof Huijben bij IJsco. FOTO GEMEENTE OOSTERHOUT

Hans Huizing uit Escharen, heeft zich vooral jarenlang ingezet voor de voetbalclubs GW’57, Estria en SCV’58. Met zijn creativiteit zorgt hij vanaf 1995 ervoor dat het onderwijs op openbare basisschool Hartenaas herkenbaar is. In Stevensbeek is hij vanaf 2007 actief als jeugdtrainer bij SVS, de Skeeler Vrienden Stevensbeek.

Johan Kuster uit Angeren, ook een vrijwilliger die zich op vele fronten verdienstelijk heeft gemaakt. Hij verdiende een onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor onder meer schaats- en skeelervereniging De IJsvogels, de Angerense Oldtimer Club, volleybalvereniging Hexagon en de SASA.

Theo van Leeuwen uit Zoeterwoude, Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg die onderscheiding omdat hij zich op vele fronten inzet voor de lokale natuur, agrariërs en sport. Van 1996 tot 2018 trainde hij een groep recreatieve schaatsers van de IJsclub Zoeterwoude, ook wel Top Team Theo genoemd. Hij zat in de kascommissie en draagt nu zijn steentje bij aan de viering van het 125-jarig bestaan van IJsclub Zoeterwoude.

Henk Lubberding uit Wierden, leidde tien jaar als voorzitter de Wierdense IJsclub. Zijn onderscheiding kreeg hij tevens voor zijn inzet als bestuurslid van het Wierdens Mannenkoor, waarvan hij secretaris is.

Adri Molendijk uit Krabbendijke, zet zich al jaren in voor de IJs- en Skeelervereniging Krabbendijke. Hij is bestuurslid, helpt evenementen te organiseren, beheert de kantine en voert onderhoud uit aan het clubgebouw.

Adrie Orie uit Emmeloord heeft veel betekend voor het verenigingsleven in de Noordoostpolder. Hij geldt als de nestor van het voetbal in de polder, maar Orie kreeg zijn koninklijke onderscheiding mede voor zijn inzet als bestuurslid bij IJsclub Emmeloord.

Sylvia Verhaar uit Duiven, zet zich in op vele fronten, zowel voor de lokale ondernemers als sociale minima. Zij staat in dit overzicht omdat zij ook is onderscheiden vanwege haar betrokkenheid bij de organisatie van de tijdelijke ijsbaan in Duiven, waarvan de opbrengst steevast naar goede doelen gaat. 

Jeanne Wolfs-Van Rijthoven uit Oisterwijk, zet zich vanaf 2002 in als mantelzorger, helpende hand of ondersteuner voor buurtbewoners en vrienden. Sinds 2017 is zij ook als vrijwilligster betrokken bij de jaarlijkse ijsbaan in Oisterwijk. Ze zit dan achter de kassa, begeleidt de jeugd tijdens het schaatsen en springt bij waar nodig.

Dick Ykema (links) en Wim van Bruggen werden beiden geridderd voor hun werkzaamheden voor de SV Utrecht en het Gewest Noord-Holland/Utrecht van de KNSB.

Dick Ykema uit Utrecht, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Is al sinds 1984 actief als vrijwilliger bij Schaatsvereniging Utrecht. Bovendien fungeert hij als secretaris van het dagelijks bestuur van het Gewest Noord-Holland/Utrecht van de KNSB.

Adrie van Zanten uit Amersfoort, is sinds 1998 een dragende kracht binnen de Amersfoortse IJsvereniging voor Schaatsen en Inlineskaten. Hij is er onder meer bestuurslid en zowel het clubhuis als de combibaan. an de Rubensstraat. Hij was betrokken bij de Dave van Dam inlineskate-wedstrijd en bij natuurijswedstrijden voor de jeugd..

Berend Zuidema uit Slootdorp, is een ‘echte aanpakker die bergen vrijwilligerswerk verzet’. Dit doet hij onder meer bij de IJsclub Slootdorp, waar hij sinds 1994 secretaris is. Ook zet hij zich in voor de Vereniging van Vogelliefhebbers en voetbalvereniging CV Wieringermeer, waar hij de velden controleert.

Dit overzicht is samengesteld op basis van publicaties in lokale en regionale media. Mist u iemand, meld het ons dan svp via een e-mail aan [email protected]. Foto’s van de onderscheidenen zijn via dit adres ook welkom.