Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

ONK Hallum/Bartlehiem kijkt na corona uit naar terugkeer inline-marathonpeloton

Gepubliceerd maandag 8 augustus 2022

Na twee jaar afwezigheid vanwege corona staat de legendarische Bartlehiem Skeelertocht weer op de agenda. Zoals dat gebruikelijk was strijden de inlineskaters-van-de-lange-adem bij deze wedstrijd om de nationale titel: het Open Nederlands Kampioenschap Inlineskaten 100 kilometer 2022 wordt verreden op zaterdag 20 augustus.

Op het Friese platteland, waar wind en regen vaak zorgden voor zware koersen, verdedigt Crispijn Ariëns zijn titel. Hij won de laatste editie van dit ONK, in de zomer van 2019. Manon Kamminga, drie jaar terug winnares bij de vrouwen, zal bij deze 33ste editie haar titel niet verdedigt omdat ze gestopt is.

“We willen er na twee jaar afwezigheid gewoon weer iets moois van maken hier in Hallum”, zegt Bram Buruma namens het organisatiecomité. De meeste sponsors zijn het evenement trouw gebleven. Vrijwilligers zijn er ook nog altijd voldoende. Sinds corona is het niet eenvoudiger geworden om de zaken rond te krijgen. “Maar we gaan ervoor en kijken er naar uit om hier weer zo veel mogelijk toppers te verwelkomen.”

Vorige week is de inschrijving gestart voor de deelnemers aan deze wedstrijd. Aan de start bij de mannen verschijnen naast Ariëns in elk geval: olympisch kampioen Jorrit Bergsma en de complete marathonploeg van Jumbo-Visma met onder anderen Mats Stoltenborg, Casper de Gier en Robert Post. Ook inline- en natuurijsspecialist Evert Hoolwerf heeft zijn komst toegezegd. 

“En dan zijn we nog in gesprek met Bart Swings”, meldt Buruma. De Belg Swings werd deze winter olympisch schaatskampioen op de massastart en won recent als inlineskater bij de Wereldspelen vijf medailles, waarvan vier gouden. In 2015 ging hij bij het ONK als winnaar over de streep. Buruma: “Bart komt graag naar Hallum, mits het past in zijn schema. We hebben goede hoop dat hij erbij zal zijn.”

Optimistisch gestemd is hij ook over de deelname van Marijke Groenewoud, de lokale ster uit Hallum, die mogelijk ook Irene Schouten meebrengt, de koningin van de Spelen in Beijing. Buruma is daarover nog in gesprek met hun coach Jillert Anema. “Het zou voor het thuispubliek geweldig zijn als Marijke meedoet en Irene heeft hier ook al drie keer gewonnen. We zullen beiden warm ontvangen.”

De Bartlehiem Skeelertocht werd voor het eerst verreden in 1985, in de zomer na die Elfstedentocht op het ijs. Henri Ruitenberg won de koers op wieltjes, die toen nog slechts 22 kilometer lang was. Inlineskaten was in opkomst, ook in Friesland. Op 22 augustus 1988 trok het peloton voor het eerst de polder rond Hallum in voor die wedstrijd over 100 kilometer. Albert de Boer kwam als winnaar over de streep.

Op de erelijst van Bartlehiem prijken illustere namen. Erik Hulzebosch is recordwinnaar, hij kwam liefst acht keer als eerste over de finish na 100 kilometer. Gary Hekman en titelhouder Ariëns schreven de wedstrijd beiden drie keer op hun naam. Bij de vrouwen is de Belgische Hilde Goovaerts recordhoudster met vijf zeges. Overigens rijden de vrouwen in Hallum niet 100 maar 66 kilometer. 

De start van de wedstrijd én toertocht op 20 augustus is om 14.00 uur. Meer informatie over het ONK in Hallum vind je op deze website.

Wedstrijdbeeld uit de editie van 2014.

Meer nieuws

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

Jan Vonk benoemd tot nieuwe voorzitter sectie Inlineskaten

Veel schaatsers op shortlist Sportman en Sportvrouw van het jaar

Hallo, Koning Winter: Zeven kandidaten voor marathon op natuurijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?