Nieuwe hoofdcoaches voor KNSB Talent Teams Zuid-West en Midden-Oost

Vrijdag 22 april 2022

De KNSB Talent Teams Zuidwest en Midden-Oost hebben beide een nieuwe hoofdcoach aangesteld voor hun langebaanrijders. Bij Zuidwest is dat de 31-jarige Nynke de Jong, bij Midden-Oost gaat Jan Coopmans (64) als hoofdcoach aan de slag.

Coopmans is de bekendste van dit tweetal. Hij was bij de Winterspelen van Beijing bondscoach van TeamNL bij de teamonderdelen, een functie die hij ruim drie jaar had vervuld. Na de Olympische Spelen werd zijn contract bij de KNSB niet verlengd. 

Voordat hij in 2019 bondscoach werd, werkte Coopmans vele jaren als schaatstrainer in Duitsland, waar hij ook lange tijd verantwoordelijk was voor talentontwikkeling. Hij begon zijn loopbaan daar als juniorencoach in Grefrath en zijn laatste functie in Duitsland was die van bondscoach junioren. 

“Het werken met jonge schaatsers, die nog een hele carrière voor zich hebben liggen, is een schone en dankbare taak”, zegt Coopmans. “Ik ben blij dat er zo snel weer iets nieuws op mijn pad komt. Want al ben ik net 64 geworden, ik vind het nog te vroeg om de schaatssport, waarin ik mijn leven lang al werkzaam ben, vaarwel te zeggen.” 

Het KNSB Talent Team Midden-Oost verricht zijn schaatstrainingen op de ijsbanen van Utrecht en Deventer. Coopmans, woonachtig in Baarlo, volgt bij het KNSB Talent Team Stefano Donagrandi en Johan Freriksen op. De komende maanden wordt mogelijk ook een nieuwe assistent-coach benoemd. 

“Wij zijn blij dat de schat aan schaatskennis die Jan Coopmans heeft voor de sport behouden blijft en dat we die nu kunen benutten om de nieuwe generatie beter te maken”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. “Het is ook mooi dat met Nynke de Jong juist een veelbelovend trainerstalent met jonge talentvolle rijders aan de slag gaat.”  

De uit Driebergen afkomstige Nynke de Jong wordt de nieuwe langebaan-hoofdcoach van het KNSB Talent Team Zuidwest. Zij is als oud-schaatsster tien jaar geleden in het trainerschap gerold. Sinds 2020 heeft ze bij de Schaatsacademie Utrecht de AB-selectie onder haar hoede, van wie enkele rijders net als zij de overstap naar een KNSB Talent Team zullen maken. Bij Zuidwest volgt zij Lieuwe Mulder op als hoofdcoach langebaan.

De Jong is naast schaatscoach ook een ervaren bewegingswetenschapper. Zij werkte op diverse plekken in de sport en de zorg. “Die achtergrond komt me goed van pas bij het trainerschap. Ik doe niet gauw iets zonder er goed over nagedacht te hebben”, zegt ze. “Schaatsen is een geweldige sport, waarin alles technisch, fysiek en mentaal moet kloppen. Ik kijk er naar uit om talenten intensief te mogen begeleiden in hun ontwikkeling tot topschaatsers.”

De KNSB Talent Teams zijn een belangrijke schakel in de talentontwikkeling voor het schaatsen en inlineskaten. In een professionele omgeving, dicht bij huis, en met professionele begeleiding kunnen talentvolle atleten topsport en onderwijs optimaal combineren. Het doel van deze KNSB Talent Teams is om jonge talenten soepel door te laten stromen naar de top: de commerciële (development)teams bij het langebaanschaatsen, het nationale shorttrackteam, de nationale selecties inlineskaten of de nationale trainingsselectie kunstrijden. Verspreid over Nederland zijn nu vijf KNSB Talent Teams actief: Noord, Noordwest, Zuidwest, Midden-Oost en Zuid. Meer informatie over de KNSB Talent Teams vind je hier.

Jan Coopmans