Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Nieuwe boarding voor shorttrack in Thialf, met dank aan WADRO

Gepubliceerd maandag 13 februari 2023

Met financiële steun van schaatssponsor WADRO krijgen de shorttrackers die dagelijks trainen in Thialf een splinternieuwe, beweegbare boarding. De kussens voldoen aan de nieuwste veiligheidseisen van de Internationale Schaatsunie ISU, die met ingang van seizoen 2023 -2024 gelden voor internationale topwedstrijden.


“Wij hebben veiligheid hoog in het vaandel staan. Dat geldt zeker voor shorttrack, waar het packstyle-rijden leidt tot botsingen en valpartijen”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. “De sport ontwikkelt zich snel, zowel sportief als qua materiaal. Een veilige boarding is van groot belang en heeft daarom onze permanente aandacht. Met dank aan WADRO zetten we een belangrijke stap naar optimale veiligheid voor onze rijders.”
 
Op de ijsvloer van 30×60 meter op het middenterrein van Thialf wordt dagelijks getraind door zowel de nationale shorttrackselectie, het WADRO KNSB Talent Team Noord, gewestelijke shorttrackers als ook die van de lokale verenigingen. De oude boarding, verplaatsbare kussens van 60 centimeter dik, is aangeschaft in 2015. Ook de nieuwe boarding, geleverd door specialist Sidijk, bestaat uit verplaatsbare kussens. Deze zijn elk 90 centimeter dik.
 
Voor de aanschaf van de nieuwe boarding zocht de KNSB steun bij het Friese bedrijf WADRO, dat al sinds 2017 sponsor is van wat nu het WADRO KNSB Talent Team Noord heet. Voorheen was dit het Regionaal Talentencentrum en Jong Oranje Shorttrack. “Wij vinden het belangrijk dat jonge sporters support krijgen. Zij zijn de toekomst van het shorttrack en hebben die steun hard nodig”, zegt Bart Henstra, directeur van WADRO.
 
Zijn bedrijf heeft een vijfjarig contract afgesloten met de KNSB en Thialf, die de door WADRO aangeschafte boarding tot medio 2028 in bruikleen krijgen. Henstra: “Wij vinden dat onze talenten in de meest veilige omgeving moeten kunnen trainen. Het mooie is: hiervan profiteert niet alleen ons eigen team, maar ook de nationale selectie, shorttrackers van het gewest en lokale verenigingen. Het is dus een win-winsituatie.”
 
Gebruik in andere stadions
Sidijk leverde afgelopen week het belangrijkste deel van de boarding aan: de kussens voor de crash-zones. De rest van de beweegbare baanbeveiliging komt dit voorjaar. Indien gewenst kunnen de kussens worden opgepakt en elders gebruikt, bijvoorbeeld voor de organisatie van (inter)nationale wedstrijden, zoals volgend jaar de WK in Ahoy Rotterdam. “Dat maakt de aanschaf van deze boarding een nuttige investering voor de naaste toekomst”, aldus technisch directeur De Wit. “Intussen zijn we druk bezig om ook de trainingssituatie voor onze andere KNSB Talent Teams, in Dordrecht en Utrecht, te optimaliseren.”
 
Minne Dolstra, directeur van Thialf: “Het is fijn te ervaren dat WADRO als Friese onderneming op deze wijze de shorttrack en daarmee ook Thialf als schaatshart van de wereld ondersteunt om mondiaal koploper te blijven op het gebied van innovatie, veiligheid en prestatie!”
 
WADRO, specialist in prefab wapening met zijn hoofdvestiging in Drachten, is al vele jaren actief als sportsponsor. Het bedrijf was onder meer naamgever van een marathonschaatsteam, dat geleid werd door de laatste Elfsteden-winnaar Henk Angenent.
 
Henstra: “Wij zijn een Fries bedrijf. Schaatsen is in Friesland heel belangrijk. Wij zijn trots op wat in Heerenveen op sportief gebied allemaal gebeurt. Wij zijn gaan sponsoren, omdat de gedrevenheid van jonge sporters ons aanspreekt, zeker in het shorttrack. Wij zien veel overeenkomsten tussen het bedrijfsleven en topsport. Je moet doorzettingsvermogen hebben, betrouwbaar zijn en kwaliteit leveren, net een stapje extra willen zetten om je concurrentie voor te blijven. Je hebt een beleid en visie nodig om de beste te zijn. En we nemen talentontwikkeling serieus. Als bedrijf werken we dan ook nauw samen met Topsport NOORD, dat onder meer ons personeel begeleidt op het gebied van lifestyle. Wij bestaan als bedrijf 35 jaar en willen graag fit oud worden.”

De nieuwe shorttrackboarding in Thialf, met daarachter van links naar rechts Minne Dolstra (directeur Thialf), Jeroen Kraaij (commercieel directeur KNSB), Bart Henstra (directeur WADRO), Ronald Rotteveel (adviseur Sidijk) en Evert Jorritsma (directeur Topsport NOORD).
FOTO KNSB/GLENN WASSENBERGH

Meer nieuws

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?