Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Nationale top strijdt om afstandstitels en EK-tickets bij Daikin NK Shorttrack

Gepubliceerd woensdag 21 december 2022

Met de jaarwisseling zullen de beste shorttrackers van ons land niet of nauwelijks tijd hebben voor champagne, oliebollen of vuurwerk. Zij strijden op 31 december en 1 januari om de nationale afstandstitels bij de Daikin NK Shorttrack 2023. Plaats van handeling is de Elfstedenhal in de Friese hoofdstad Leeuwarden.

Bij deze kampioenschappen zijn tickets te verdienen voor deelname aan het ISU EK Shorttrack, dat van 13 t/m 15 januari plaatsvindt in het Poolse Gdansk. Voor wie de Daikin NK in Leeuwarden wil bijwonen, zijn via deze link tickets te bestellen. Kaarten kosten 15 euro, hiermee kun je op beide dagen naar binnen.
 
Dylan Hoogerwerf en Selma Poutsma waren vorig jaar in het shorttrack de laatste allround kampioenen van Nederland. Met ingang van de komende editie zijn er alleen nog afstandstitels te verdienen op achtereenvolgens de 1000, 500 en 1500 meter. Het algemeen klassement is komen te vervallen. Hiermee volgt de KNSB een internationale verandering, waartoe de ISU afgelopen zomer heeft besloten.
 
Op oudejaarsdag vinden in Leeuwarden de voorrondes plaats. Op de eerste dag van het nieuwe jaar werken de shorttrackers het hoofdprogramma af, inclusief de finales van de 1000, 500 en 1500 meter. De NOS zal hiervan verslag doen op televisie op NPO1. 
 
Vrouwen
Shorttrack groeit in populariteit, wat vooral te danken is aan de uitstekende prestaties van de Nederlandse toprijders bij internationale wedstrijden. Bij de Olympische Spelen in Beijing won het Nederlandse team vier medailles. Suzanne Schulting pakte goud op de 1000 meter (net als in 2018) en met de vrouwenploeg deed zij hetzelfde op de relay. Dat team bestond verder uit: Xandra Velzeboer, Yara van Kerkhof, Selma Poutsma en reserve Rianne de Vries. Bij deze Daikin NK Shorttrack zullen vooral deze vijf vrouwen strijden om de titels. Concurrentie kunnen ze verwachten van Michelle Velzeboer, nieuwkomer in de nationale selectie, en jonge uitdaagsters vanuit de KNSB Talent Teams.
 
Mannen
Bij de mannen belooft het op elke afstand een spannende strijd te worden, want de basis in de nationale ploeg is breed. De man in vorm is youngster Jens van ’t Wout, die bij World Cups zeer succesvol was. Hij lijkt Sjinkie Knegt voorbij gestreefd, maar de routinier is nog altijd ijzersterk en zal zich via deze NK dolgraag kwalificeren voor de EK-selectie. Wie bij de NK een afstand wint (combinatie van time trial en packstyle race), plaatst zich in principe voor het EK. Leeuwarder Itzhak de Laat is daar als ervaren kracht ook op gebrand. Maar zij voelen de hete adem in de nek van Teun Boer, Kay Huisman, Friso Emons, Bram Steenaart, Melle van ’t Wout en Niels Kingma. En dan zijn er nog de jonkies van de KNSB Talent Teams, die bij zo’n NK altijd voor een verrassing zorgen. De kampioen van vorig jaar, Dylan Hoogerwerf, is gestopt met shorttracken. Sven Roes komt vanwege een blessure voorlopig niet in actie.

Programma 
Het programma voor deze Daikin NK Shorttrack ziet er als volgt uit.
Zaterdag 31 december
09.00 – 13.30 uur:  Voorrondes 500 meter, 1000 meter en 1500 meter.
Zondag 1 januari
14.00 – 17.00 uur: Hoofdprogramma, inclusief de finales 1000, 500 en 150 meter.
 
Locatie
Elfstedenhal, Fryslânplein 1 in Leeuwarden.

Meer informatie op schaatsen.nl

Meer nieuws

Het is bijna zover, het WK Shorttrack in Rotterdam Ahoy

Irene Schouten: Een carrière vol memorabele momenten

Selectie TeamNL voor WK Inzell bekend

Joan Haanappel, stijlvol (kun)strijdster die haar droom zag uitkomen

Oud-kunstschaatsster Joan Haanappel (83) overleden

Vacature: Talentcoach Shorttrack Wadro KNSB Talent Team Noord

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?