Nationale kunstrij-selectie van start onder leiding van bondscoach Aljona Savchenko

Donderdag 19 mei 2022

De eerste rijdsters van het net opgerichte Nationaal Trainingscentrum Kunstrijden zijn deze week begonnen met hun gezamenlijke trainingen. Onder leiding van bondscoach Aljona Savchenko trainen de kunstrijdsters voorlopig op het ijs van De Vechtsebanen in Utrecht. Zodra er ijs ligt in Thialf gaat het NTK echt van start in Heerenveen.

Het Nationaal Trainingscentrum Kunstrijden is een initiatief van de KNSB. Het is de opzet dat de beste kunstrijd(st)ers van Nederland hier uiteindelijk gezamenlijk fulltime zullen trainen, ter voorbereiding op hun wedstrijden. “Precies zoals we dat in 2006 ook zijn gaan doen met onze shorttrackers”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. 

De Wit en zijn staf hebben de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met potentiële NTK-atleten, inclusief rijders die over een of twee jaar tot de NTK zouden kunnen toetreden. Bondscoach Savchenko begint met vijf pupillen: Tessel Clercx, Ymke Jagersma, Lois Libregts, Emilie Schop en Nicola Todeschini, een Zwitserse rijder die vanaf volgend seizoen voor Nederland gaat schaatsen. 

“Dit is een belangrijke stap voor de ontwikkeling van het kunstrijden in Nederland”, zegt technisch directeur De Wit. “Ik heb er alle vertrouwen in dat ook bij het kunstrijden iets moois gaat ontstaan in Heerenveen, waarmee een solide basis kunnen leggen om te werken aan internationaal succes van onze rijd(st)ers.” 

Met hetv genoemde vijftal is de NTK-selectie rond, zij gaan vanaf 1 augustus fulltime trainen in Heerenveen. De KNSB voert nog gesprekken met andere rijders over vormen van samenwerking. Daarbij bestaat ook de mogelijkheid dat atleten gedeeltelijk gebruikmaken van de uitgebreide faciliteiten in Heerenveen, zowel op het ijs als daarbuiten. 

De Wit: “Er zijn veel mogelijkheden om mee te kunnen draaien binnen het NTK. Fulltime trainen in Heerenveen blijft het voornaamste, maar wij sluiten onze ogen niet voor hybride programma’s waarbij sporters enkele periodes of dagen meetrainen. Belangrijk is dat we hierover goede afspraken maken met als uiteindelijke doel: elkaar sterker maken.”

De redactie van schaatsen.nl nam een kijkje bij een van de eerste trainingen in Utrecht en en maakte deze videoreportage.