Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Nationaal Trainingscentrum Kunstrijden van de KNSB officieel geopend in Thialf Heerenveen 

Gepubliceerd maandag 12 september 2022

In ijsstadion Thialf is vandaag het Nationaal Trainingscentrum Kunstrijden van de KNSB officieel geopend. “Onze ambitie is groot: we willen ons straks ook in deze tak van de schaatssport kunnen meten met de wereldtop”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. “Dat is een lange weg, vol hobbels en kuilen, maar we hebben hier alle faciliteiten om onze beste rijd(st)ers hogerop te brengen.”

De Wit trekt een vergelijking met de start van de Nationale Traningsselectie Shorttrack, die in 2006 van start ging in Heerenveen. “Onze shorttrackers hadden indertijd ook niet durven dromen dat ze de Koreanen, Canadezen en Chinezen ooit het nakijken zouden geven bij WK’s en Spelen! Wie durft te dromen en dat koppelt aan harde arbeid kan heel ver komen.”
 
De dagelijkse leiding van het NTK is in handen van de Aljona Savchenko, olympisch kampioene en een grote naam in de kunstrijwereld. De Duitse van Oekraïense afkomst verhuisde recent van Oberstdorf naar Heerenveen, waar ze sinds begin augustus dagelijks met de nationale selectie traint. “Alles wat je nodig hebt om topsport te bedrijven is hier aanwezig”, zegt Savchenko. “We kunnen hier echt iets opbouwen om het Nederlandse kunstrijden naar een hoger niveau te tillen. Daar zet ik graag mijn schouders onder.”
 
Savchenko werkt met een selectie die bestaat uit de volgende rijd(st)ers: Tessel Clercx, Ymke Jagersma, Loïs Libregts, Emilie Schop en Nicola Todeschini, een Zwitserse rijder die vanaf volgend seizoen voor Nederland gaat schaatsen. Het gezelschap presenteerde zich vanmiddag op het ijs van Thialf aan de verzamelde pers. 
 
Naast deze selectieleden, die fulltime in Heerenveen actief zijn, zullen geregeld ook andere toprijders bij het NTK aansluiten. De Wit: “We zijn afspraken voor een hybride samenwerking aan het maken met Lindsay van Zundert en de paren Tsiba/Danilova en Epstein/Osipova. Zij kunnen zo hun eigen route blijven volgen, maar bijvoorbeeld in aanloop naar belangrijke wedstrijden tijdelijk bij het NTK komen trainen.”
 
Tot de NTK-begeleidingsstaf behoren naast hoofdcoach Savchenko ook Susanne Beerepoot-Kappetein (off-ice training), Nikki Davison (teammanager), fysiotherapeuten Jildau Huitema en Gerard Broekema, Leonie Lubbinge (sportdiëtiste), Willem Veldman (Topsport Noord), Niki Wories (disciplinemanager kunstrijden) en Ivo Kerstholt (back office topsport).
 
Het Nederlandse kunstrijden zit in de lift, mede dankzij het tienjarenplan dat de KNSB sinds 2010 ten uitvoer bracht. In het voorbije decennium was de aandacht primair gericht op talentontwikkeling, waarvoor twee verenigingen (Dordrecht en Den Bosch) extra faciliteiten kregen. De kweekvijver aan talenten groeit en afgelopen winter had Nederland met Lindsay van Zundert voor het eerst sinds 1976 weer een kunstrijdster op de Olympische Spelen. 
 
“Rond het kunstrijden is een positieve vibe ontstaan. Heel Nederland heeft het tijdens de Spelen live kunnen volgen. De sport groeit in populariteit en nu willen we doorpakken”, aldus De Wit. “De tijd was rijp om de volgende stap te zetten, een logisch en noodzakelijk vervolg op ons tienjarenplan. Je kunt altijd argumenten bedenken om iets niet te doen. Wij vonden dat er één hoofdreden was en ís om het wel te doen: alleen als we de krachten bundelen zijn we sterk genoeg om die lange weg naar de wereldtop te bewandelen. Daarom ben ik hartstikke blij en trots dat we hier vandaag het NTK officieel kunnen openen.”

FOTOCREDIT: HANNEKE MENNENS.
Op de foto staan op voorste rij vlnr: Susanne Beerepoot, Nikki Davison,  Emilie Schop, Tessel Clercx, Loïs  Libregts, Ymke Jagersma, Nika Osipova, Daria Danilova, Aljona Savchenko en Niki Wories. Op de achterste rij vlnr: Remy de Wit, Dmitry Epstein, Michel Tsiba en Ivo Kerstholt.Meer nieuws

KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?