Naast WK Shorttrack ook EK Langebaan in Nederland

Maandag 24 april 2023

De ISU heeft de internationale shorttrack- en langebaankalender voor komend seizoen bekendgemaakt. Naast de wedstrijden in Noord-Amerika en Azië kunnen de Nederlandse schaatsfans zich opmaken voor twee titeltoernooien in Nederland: het WK Shorttrack in Ahoy en het EK Langebaan in Thialf.

Foto : Soenar Chamid

De internationale schaatswinter wordt voor de langebaanschaatsers afgetrapt met de World Cups in Japan (10-12 november) en China (17-19 november). Vervolgens keren de Nederlandse rijders terug naar Europa om in Noorwegen (1-3 december) en Polen (8-10 december) twee wereldbekers te schaatsen. In Thialf zullen van 5 tot en met 7 januari de Europese titels verdeeld worden. Het toernooi zou eerst in Kolomna gereden worden, maar wegens de oorlog in Oekraïne zullen de schaatsers naar Heerenveen afreizen.

Vervolgens mogen we snelle tijden verwachten, met wereldbekers in het Amerikaanse Salt Lake City (26-28 januari) en op de nieuwe ijsbaan in het Canadese Quebec (2-4 februari). Ook het WK Afstanden speelt zich af in Noord-Amerika. Calgary is van 15 tot en met 18 februari het strijdtoneel. Na het WK hebben de schaatsers even de tijd om op adem te komen, want het langebaanseizoen wordt pas in maart afgesloten met het WK Allround en Sprint, van 7 tot en met 10 maart in Inzell. 

Ook de shorttrackkalender is door de ISU onthuld. Canada, China, Zuid-Korea, Duitsland en Polen zijn gastheer van één of meerdere wereldbekers. Naast de World Cup wordt in het Poolse Gdansk het EK Shorttrack (12-14 januari) en het WK Junioren (22-25 februari) verreden. De Nederlandse shorttrackfans zullen 15 tot en met 17 maart alvast rood omcirkeld hebben in hun agenda, want dan komen de beste internationale shorttrackers naar Ahoy om een gooi te doen naar de wereldtitels. Lukt het Xandra Velzeboer, Suzanne Schulting, de vrouwenrelay en de mixed relay om hun titels te prolongeren? En van welke Nederlandse mannen mogen we spektakel verwachten? 

De ISU heeft tot en met het seizoen 2026/2027 bekendgemaakt waar de internationale toernooien gehouden kunnen worden. De volgende toernooien organiseert Nederland voor het langebaanschaatsen: EK en World Cup (2024/2025), World Cup en WK Allround en Sprint (2025/2026), World Cup en EK (2026/2027). Bij het shorttrack zal er elk jaar een World Cup in Nederland zijn. In het seizoen 2025/2026 komt daar ook een EK bij. 

Ticketverkoop
Voor het WK Shorttrack in Ahoy zijn al kaarten te koop. Wil je erbij zijn in Rotterdam, bemachtig dan hier je tickets. Voor zowel de nationale toernooien als het EK in Thialf start de verkoop later. Als je je inschrijft als schaatsfan, blijf je op de hoogte van de ticketverkoop, winacties en het laatste schaatsnieuws!