Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Markant bestuurder Wim Zeekant (92) overleden, buitengewoon lid van verdienste KNSB

Gepubliceerd vrijdag 26 februari 2021

Op 92-jarige leeftijd is Wim Zeekant op 24 februari overleden. Hij was buitengewoon lid van verdienste van de KNSB en ere-voorzitter van het Gewest Noord-Holland/Utrecht. Zeekant was één van de markantste bestuurders in de schaatswereld gedurende de vorige eeuw, schrijft Ron Couwenhoven in dit In memoriam, waaruit we hieronder enkele passages citeren.

Zeekant dook al in 1961 op in de schaatswereld als voorzitter van ijsclub Middelie, waarna hij vanaf begin jaren ’70 ook landelijk actief werd. Eerst als voorzitter van de Landelijke Technische Commissie, waaronder het reilen en zeilen van de kernploegen viel. Hij werd penningmeester van de KNSB en voorzitter van het organisatiecomité van het wereldkampioenschap sprint in Alkmaar. Vanaf 1981 was hij voorzitter van het Gewest Noord-Holland/Utrecht tot hij er eind 1999 een punt achter zette.

Zeekant was eind 1986 de man die de Driedaagse van Ankeveen van de ondergang redde tijdens de jaarvergadering van de KNSB. Hij drukte zijn stempel op het behoud van de ijsbanen in Alkmaar, Amsterdam, Haarlem en Utrecht toen de energiekosten de spuigaten begonnen uit te lopen. Hij haalde ook een WK naar Thialf in Heerenveen toen het ijs in het Zwitserse Davos niet bestand bleek tegen overmatige zonneschijn.

In zijn lange periode als voorzitter van het gewest Noord-Holland/Utrecht bouwde hij een organisatie op die over een eigen kantoor en medewerkers in vaste dienst beschikte, waardoor een gestroomlijnde organisatie ontstond. Met zijn team was hij ook de man die in 1986 de Noord-Hollandrit over meer dan 200 kilometer op de toerkalender kreeg. Zijn verdienste voor het toerschaatsen in Noord-Holland en Utrecht was misschien nog wel groter dan zijn inbreng op landelijk niveau.

Het hoogtepunt van zijn opmerkelijke carrière in dienst van de schaatssport was ongetwijfeld het honderdjarige bestaan van het Gewest, waarbij hij met zijn mensen de stokoude Marker IJsbruiloft weer in het leven riep. Schoonrijders in klederdracht, een bruidspaar en Wim Zeekant met zijn Ada in antiek boerenkostuum zorgden voor een mooi ijsspektakel waar vele honderden toeschouwers van genoten. En Wim Zeekant zelf misschien nog wel het meeste. Hij bleef altijd de clubman die hij in 1961 was toen hij als voorzitter van de ijsclub Middelie aantrad.

FOTO RON COUWENHOVEN

Meer nieuws

Hallo, Koning Winter: Zeven kandidaten voor marathon op natuurijs

KNSB en TIG Sports verlengen samenwerking in Shorttrack tot 2028

Aftrap campagne basiseisen sociale veiligheid

TeamNL langebaanschaatsen voor ISU World Cup 3 en 4 bekend

TeamNL Shorttrack voor ISU World Cup 3 en 4 bekend

Extra marathon op de kalender: Staatsloterij Schaatsmarathon

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?