Marcel Scheperkamp en Geert-Jan Muskens storten zich op marathonschaatsen

Woensdag 05 juli 2023

Marcel Scheperkamp was reeds de disciplinemanager Inlineskaten bij de KNSB, maar is per 1 juli ook verantwoordelijk voor het marathonschaatsen. Hij volgt oud-rijder Willem Hut op die na ruim zeven jaar in deze rol een andere betrekking vond. Geert-Jan Muskens is aangesteld als de competitieleider voor beide disciplines.

Marcel Scheperkamp | Foto: Neeke Smit

“Met deze mensen hebben we voor de komende jaren een zeer ervaren duo om beide disciplines in de topsport stabiel te houden en waar mogelijk een stap vooruit te brengen”, reageert technisch directeur van de KNSB, Remy de Wit die het duo dinsdagavond voorstelde tijdens een overleg met marathoncoaches.

“Ik ben blij dat ik deze functie erbij heb gekregen die ik als een enorme uitdaging beschouw. Zonder te veel in detail te treden hoop ik veel van mijn ideeën die ik heb voor het marathonschaatsen te kunnen realiseren, samen met Geert-Jan Muskens. Het feit dat ik me meer kan concentreren op beleidstechnische zaken en daarmee samenhangend de onderlinge communicatie wil verbeteren, is een mooi vooruitzicht”, aldus Scheperkamp die in oktober 2019 al de rol van disciplinemanager Inline op zich nam.

Een van de eerste dingen waar de vader van Europees sprintkampioen langebaan Merijn Scheperkamp (Jumbo-Visma) zich na de vakantieperiode op stort, is de zoektocht naar een titelsponsor voor de Marathon Cup. “Ik ga samen met Jeroen Kraaij (commercieel directeur van de KNSB, red.) en Geert-Jan zitten om te brainstormen wie er op het leiderspak zou passen. Alle ondersteuning die we daarbij krijgen, is welkom. Er moet gewoon een sponsor komen!”

De benoeming van Gelderlander Muskens tot competitieleider van de twee sporttakken werd dinsdagavond door de coaches positief ontvangen. “We hebben een goed vertrekpunt gecreëerd in de nieuwe setting van de disciplines, mede dankzij de heldere presentatie van Remy de Wit. Door zijn uiteenzetting kon men zich vinden in de gemaakte keuzes”, vertelt Muskens. Hij doelt vooral op het verdelen van de werkzaamheden die Scheperkamps voorganger Hut allemaal uitvoerde: hij maakte het beleid én hield zich bezig met de marathoncompetitie.

Muskens, het afgelopen jaar reeds als projectleider Sportparticipatie verbonden aan de KNSB, is niet nieuw op de post: de schaatsbond ontfermde zich zo’n twintig jaar geleden over de organisatie en het professionaliseren van het marathonschaatsen (tot dan het werk van vele vrijwilligers) en daar was de inwoner van Zevenaar nauw bij betrokken. “Erg mooi dat ik er nu opnieuw mee aan de slag kan. Het is een heel andere tijd, alleen daarom is het een behoorlijke uitdaging. Zouden we nu regelmatig natuurijs hebben, dan zou het veel makkelijker zijn met deze sport die we allemaal liefhebben.”

De wedstrijdkalender is op twee of drie knelpunten na ingevuld. “Ik schuif m’n vakantie even wat verder door om deze oneffenheden alvast uit de weg te ruimen. En alles uitlijnen wat betreft het takenpakket van Marcel en mij. De werkwijze is niet nieuw, maar we moeten alles bekijken wanneer en wie op welk vlak het voortouw moet nemen. Daar komen we zeker uit.”