Marathonschaatsster uit topdivisie test positief op coronavirus

Woensdag 17 november 2021
Marathonschaatsster Ineke Dedden is positief getest op de aanwezigheid van het coronavirus. Zij moet zeven dagen in quarantaine en mist hierdoor de volgende wedstrijd in de strijd om de KNSB Marathon Cup, zaterdagavond in Hoorn. Dedden leidt het klassement in de Topdivisie Dames.
Foto: Neeke Smit

“Ik baal vreselijk dat ik er zaterdag niet bij kan zijn, want ik had in Hoorn dolgraag mijn leiderspak verdedigd”, zegt Ineke Dedden in een reactie. “Ik heb geen idee waar ik deze besmetting heb opgelopen, maar dit is wat het is. Ik voel me goed en hoop na de verplichte quarantaine met een negatieve test snel weer het ijs op te kunnen.”

De KNSB heeft alle teams in de Topdivisie Dames vanavond geïnformeerd over het positieve geval. Alle rijdsters is dringend verzocht om zich voor zaterdag nog te laten testen op corona. Wie onverhoopt een positieve testuitslag ontvangt, moet dit melden bij de KNSB, waarna eenzelfde scenario zal volgen als bij Ineke Dedden.

De KNSB heeft ook alle teams uit de Topdivisie Heren en beide Beloftendivisies geïnformeerd over het coronageval in het damespeloton. Sportkoepel NOC*NSF ziet sporten in een groep niet als een extra risico op besmetting. “Wij zien dan ook geen aanleiding voor het treffen van aanvullende maatregelen”, zegt Willem Hut, competitieleider van de KNSB. “We doen al het mogelijke om de wedstrijden netjes en coronaproof te laten verlopen. Wel vragen we vragen alle rijders en begeleiders nog eens nadrukkelijk om alle algemene hygiënemaatregelen extra goed na te leven.”

Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, leeft mee met de positief geteste Dedden. “Helaas nemen de besmettingen weer toe”, zegt hij. “Maar we zien ook dat het marathongilde zich hiervan bewust is en daarnaar handelt. Laten we scherp blijven op het hanteren van de richtlijnen, dan gaan we de rest van het seizoen nog mooie wedstrijden zien!”

Het peloton heeft zaterdag de vijfde wedstrijd in de competitie om de KNSB Marathon Cup op het programma staan. De Ruiter Dakkappellen Marathon wordt verreden op IJsbaan De Westfries in Hoorn. Vanwege de laatste coronamaatregelen vinden de wedstrijden plaats zonder publiek, ze zijn wel te volgen via de gratis livestream op schaatsen.nl.