Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Marathonschaatsers trappen seizoen 2022 – 2023 af met 50ste editie van de Jaap Eden Trofee in Amsterdam 

Gepubliceerd dinsdag 18 oktober 2022

Op de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam beginnen de beste marathonschaatsers van het land zaterdag 22 oktober aan het seizoen 2022 – 2023. In deze schaatswinter staan 14 wedstrijden om de Marathon Cup op het programma. De openingswedstrijd is tevens de vijftigste editie van de strijd om de Jaap Eden Trofee.

Al vele jaren lang is de feeërieke openluchtijsbaan in Amsterdam het toneel van de seizoensoverture in het marathonschaatsen. Vele grote namen prijken op de erelijst, waaronder die van recordhouder Jan Maarten Heideman (5x winnaar), Dries van Wijhe, Yep Kramer, Hein Vergeer, Richard van Kempen, Arjan Stroetinga en de broers Cees en Joost Juffermans. De eerste zege was in 1971 voor Henk Portengen, die hem later nog drie keer won en nu al jaren mede-organisator is in Amsterdam.

Wie rijdt zaterdag naar het hoogste schavot van het erepodium? Bij de mannen zijn belangrijke kanshebbers voor de zege: de winnaar van vorig jaar Sjoerd den Hertog en zijn teamgenoot Jordy Harink (Royal A-ware), de broers Bart en Evert Hoolwerf (beiden van Reggeborgh), Harm Visser en ook de winnaar van 2014 Jorrit Bergsma (beiden Jumbo-Visma). Voeg daar nog een tiental outsiders aan toe, dan heb je voldoende ingrediënten voor vuurwerk bij deze seizoensopening.

Vrouwen

Bij de vrouwen beleeft de Jaap Eden Trofee zaterdag zijn 35ste editie. Bij de eerste aflevering, in 1984 ging Grietje Mul als eerste over de finish. Ook op deze erelijst staan namen van grote marathonrijdsters, onder wie Gretha Smit (3x winnares), Mariska Huisman, Francesca Lollobrigida, Klasina Seinstra, Petra Moolhuizen, Jolanda Grimbergen en natuurlijk Irene Schouten, die liefst vijf keer als eerste over de streep kwam in Amsterdam. 

Diezelfde Schouten, drievoudig olympisch kampioene in Peking, is nu absolute favoriete voor de overwinning. De kopvrouw van AH Zaanlander brengt bovendien sterke teamgenoten mee, onder wie Marijke Groenewoud en Elisa Dul, die eveneens kansrijk zijn voor het goud. Concurrentie kunnen ze verwachten van onder anderen Ineke Dedden en Esther Kiel (beiden BDM/BTZ), Lianne van Loon en Laura Lorenzato (A6.nl Groot in autos) en Beau Wagemaker (Skadi).

KNSB Marathon Cup

De Jaap Eden Trofee geldt als eerste wedstrijd in de strijd om de Marathon Cup 2022 – 2023. Bij de mannen verdedigt Sjoerd den Hertog zijn titel. Lisa van der Geest, die de cup vorig seizoen bij de vrouwen won, heeft het peloton vaarwel gezegd. Zij staat overigens zaterdag wel op het ijs, als (assistent)ploegleider van PGM Bakker. Wie haar gaat opvolgen als cup-winnares weten we over krap vijf maanden. De KNSB Marathon Cup telt dit seizoen 14 wedstrijden, verspreid over het land, met de finale op 11 maart 2023 in Leeuwarden.

Op 1 januari doet het peloton opnieuw de Jaap Eden IJsbaan aan, voor het Nederlands Kampioenschap op kunstijs. Titelverdedigers daar zijn Jorrit Bergsma en Irene Schouten. Zoals elke winter trekken de marathonschaatsers ook dit seizoen weer naar Oostenrijk (Weissensee) en Zweden (Lulea) voor een reeks Grand Prix-wedstrijden op natuurijs. Op de Weissensee staan onder meer op het programma: het Open NK op 28 januari en de Alternatieve Elfstedentocht (200 km) op 1 februari. In Lulea werkt het peloton drie races af, waaronder de Grand Prix-finale over 150 kilometer, op 26 februari.

Programma

Tot zo ver de vooruitblik op de rest van dit seizoen, waarin elke liefhebber ook weer hoopt op Nederlands natuurijs.. Allereerst verschijnen de mannen en vrouwen ‘van de lange adem’ aan de start in Amsterdam, komende zaterdag dus. In tegenstelling tot voorgaande jaren is er helaas geen livestream van de wedstrijd. Wie de wedstrijd(en) wil volgen, is van harte welkom in Amsterdam. Tickets kun je bestellen via deze link.

Het programma voor zaterdag 22 oktober ziet er zo uit:

18.10 uur: Beloften dames – 60 rondes

19.00 uur: Topdivisie dames – 80 rondes

20.15 uur: Topdivisie heren – 125 rondes

21.45 uur: Beloften heren – 100 rondes

Meer nieuws

KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?