Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Marathonschaatsen: niet te missen deze winter!

Gepubliceerd maandag 18 oktober 2021
De rijders hunkeren naar strijd, maar ook de fans en de volgers van het marathonschaatsen tellen – misschien wel met klamme handen van de spanning – de dagen af tot het startschot van de eerste wedstrijd om de Marathon Cup 2021-2022. Zaterdag barst de sportieve oorlog los op de Jaap Edenbaan. Publiek is gelukkig weer van harte welkom, en wie de avonden vol actie niet live kan bijwonen, hoeft weinig te missen. Want deze winter zijn de meeste marathons ook via de gratis livestream te volgen.
Foto: Hidde Muije

Maar niets is mooier natuurlijk dan de duels te bekijken van de routiniers met de nieuwe, jonge honden die zich willen laten gelden vanaf minuut een, of van de avonturiers voor wie een solovlucht naar een mogelijke zege het summum betekent. Vrouwen, mannen, Topdivisie en de competitie voor de beloftecategorie: op de zaterdagavond van vele weekends wordt er een blik met actie opengetrokken, gekruid tot en met doordat er op het scherp van de snede wordt gevochten voor elke meter ijs.

“We mogen eindelijk weer los, en hoe prachtig is dat met het voor ons vertrouwde publiek langs de baan? Ik kan niet wachten om te beginnen, en wees er zeker van: dat geldt voor iedere marathonman of -vrouw”, zegt Evert Hoolwerf van topteam Hoolwerf Heiwerken/ AB Vakwerk. “Het wordt interessant: het peloton is kleiner, en niemand weet precies waartoe rijders en ploegen in staat zijn. Neem de supersnelle sprinters als Gary Hekman en Bart Hoolwerf. Vorig jaar waren ze maten van elkaar, nu moet de een de ander verslaan”, meent Ron Neymann, de ploegleider van KPMS Bouw & Techniek.

Ook in de vrouwenformaties neemt de opwinding de laatste dagen zienderogen toe. “Ik ben reuze nieuwsgierig, na een jaar zonder schaatsen. Natuurlijk is iedereen gretig, tegelijkertijd wordt het ook wennen. Dat geldt overigens net zo goed voor de supporters. De meesten zullen de weg naar de ijsbanen wel weten te weten. En degenen die nog opstartproblemen hebben, moeten dan maar even de livestream aanzetten om warm te lopen. Ik ben verheugd dat veel sponsors een steentje hebben willen bijdragen om dat mogelijk te maken”, reageert Daniëlle Bekkering, de teammanager van OCRE-Haak.

De KNSB heeft de voorbije maanden keihard gewerkt om het overgrote deel van de wedstrijden van de Topdivisie (mannen en vrouwen), zowel op kunstijs als op natuurijs, rechtstreeks op het scherm te krijgen via een gratis te bekijken livestream. De kosten daarvan worden gedragen door de schaatsbond en sponsoren van de ploegen. Voor vijf marathons is het nog niet zeker of er een livestream beschikbaar zal zijn. Dat betreft de races om de Marathon Cup in Tilburg (27 november), Deventer (11 december), Heerenveen (15 januari 2022), Den Haag (19 februari) en Utrecht (5 maart). “Het is altijd een kwestie van budget om zo’n tv-registratie helemaal rond te krijgen. We zijn blij dat we al zo ver zijn gevorderd met dit verhaal; de komende maanden doen we er alles aan om alles dicht te timmeren”, aldus Willem Hut, disciplinemanager marathonschaatsen van de KNSB.

Voor meer informatie over marathon, bekijk dan de pagina schaatsen.nl/marathon.

Meer nieuws

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?