Marathons op kunstijs toch weer te volgen via livestream

Vrijdag 18 november 2022

Goed nieuws voor de liefhebbers van het marathonschaatsen: de wedstrijden om de Marathon Cup zijn spoedig weer via een livestream te volgen. De eerste wedstrijd die zal worden gestreamd is Marathon Cup 5 - Jan van der Hoorn Schaatssport Marathon, die morgen wordt verreden in Haarlem.

Opgelucht en blij meldt Willem Hut, disciplinemanager van de KNSB, dat hij vanochtend het verlossende telefoontje heeft ontvangen. “Het is rond!” Van de grootste teamsponsors uit de Topdivisie bij de mannen zegde vandaag ook nummer vijf zijn medewerking toe. Daarmee is het financiële plaatje toch weer nagenoeg compleet.

“Dat is goed nieuws. Het mooie is dat we nu samen voor een model kiezen dat ook voor de komende seizoenen zekerheid biedt”, zegt Hut. “Voor dit seizoen was deze noodoperatie nodig, omdat gebleken is dat de marathonwereld aan de livestream gewend was geraakt en hem eigenlijk niet kon missen. We hebben meteen ook afspraken gemaakt voor de volgende seizoenen, waarbij we allemaal een steentje bijdragen.”

De vijf teams die het geld nu bij elkaar brengen zijn Bouwselect, Jumbo/Visma, Okay/KPMS, Reggeborgh en Royal A-ware. Ook het bedrijf Speelman sponsort de livestream mee. En dan hoopt Hut nog toezeggingen binnen te krijgen van enkele sponsors uit de Topdivisie dames. In de komende seizoenen zullen alle teams uit de Topdivisies heren en dames aan de livestream meebetalen. Dat wordt geregeld via de licentiegelden die alle topdivisie ploegen betalen. Ook de KNSB draagt bij in de kosten en blijft daarnaast op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor voor het marathonschaatsen, inclusief de livestream.

De livestream was de laatste jaren uitgebreid naar de Grand Prix wedstrijden op buitenlands natuurijs, met veel interviews, voorbeschouwingen en informatie via graphics. De aanpak wordt nu wel weer wat soberder. Er worden een aantal zaken geautomatiseerd en anders georganiseerd,. Het aantal camera’s gaat terug van drie naar twee, er worden geen andere beelden dan de wedstrijd getoond en het gebruik van graphics wordt geminderd. Ook worden enkel de Topdivisie wedstrijden om de Marathon Cup uitgezonden. Hut: “Het blijft een livestream van prima kwaliteit, waarop de wedstrijden uitstekend te volgen zullen zijn. Dit is wel een aanpak die ook op de langere termijn betaalbaar is.”

De afgelopen jaren was het steeds spannend of de financiering van de livestream kon worden rondgemaakt. Afgelopen zomer moest de KNSB in afstemming met de platforms besluiten om het scherm dit seizoen op zwart te zetten. “Dat leverde vanaf de openingswedstrijd in Amsterdam volop reacties op”, zegt Hut. De Barre Beukers doken in het gat en kwamen met een alternatief. Nu heeft de KNSB dus samen met de grootste teamsponsors de zaak alsnog rond gekregen.

Via de livestream zullen verder alle wedstrijden op kunstijs om de Marathon Cup worden uitgezonden. Dat gebeurt uiteraard via schaatsen.nl/live. Voor de eerstvolgende wedstrijd, die dus morgen in Haarlem wordt verreden, stond alles al in de startblokken. “Vooruitlopend op een positief besluit hadden we alle voorbereidingen al getroffen. We kunnen los”, aldus Hut.