Marathonkalender beloften aangepast: alsnog wedstrijden mogelijk

Maandag 29 november 2021
Vol spanning hebben de beloftenrijders na hun wedstrijd van afgelopen zaterdag in Tilburg uitgekeken naar het nieuws. Zouden zij de komende weken nog marathonwedstrijden mogen rijden? Door de nieuw aangekondigde coronamaatregelen mogen zij 's avonds niet meer schaatsen. Maandagavond kon de KNSB echter goed nieuws bekendmaken.
Foto: Neeke Smit

Voor de komende maand kunnen de beloften drie wedstrijden in hun agenda noteren. Als eerste staat dit weekend al de Trachitol Trophy op het programma. Voor de topdivisierijders bestaat deze competitie uit vier wedstrijden in vier dagen. De B-rijders krijgen twee koersen voor de kiezen. Vrijdag mogen zij in Den Haag van start, zondag rijden zij de finalewedstrijden in Alkmaar. De wedstrijden beginnen eerder op de dag, zodat deze voor 17.00 uur klaar zijn. 

Verderop in december staat nog de marathon van Breda op de planning. Die wedstrijd vindt plaats op zaterdag 18 december en telt tevens mee in de strijd om de Brabant Cup. Bij de Marathon Cup in Deventer op 11 december zullen enkel de topdivisiepelotons aan de start verschijnen, al kunnen topdivisieploegen bij deze wedstrijd wel over wisselrijders beschikken. Na de marathon in Breda is de eerstvolgende wedstrijd het NK voor neo-senioren op Nieuwjaarsdag. Ook bij de Marathon Cup in Heerenveen op 15 januari zijn de beloften welkom. 

Aanhoudende onzekerheid
Nu het ene ei is gelegd, breekt voor veel beloften de volgende kwestie aan. Hoe kunnen zij de komende weken trainen? Veel rijders hebben overdag andere verplichtingen door school, werk of studie en door de nieuwe coronamaatregelen sluiten de ijsbanen om 17.00 voor hen de deuren. De trainingsomstandigheden zijn kortom niet bepaald ideaal. Bij veel banen en verenigingen draaien vrijwilligers deze week overuren om aangepaste trainingsschema's op te kunnen stellen en zo veel mogelijk schaatsers alsnog hun rondjes te laten maken, alleen is deze puzzel nog niet op alle banen gelegd. 

Hoe de wedstrijdkalender er na de jaarwisseling uitziet, is ook nog niet bekend. Of de wedstrijden op de Weissensee eind januari door kunnen gaan is immers hoogst onzeker. De Oostenrijkse autoriteiten kondigden onlangs zeer strenge maatregelen af om het coronavirus in te dammen. Evenementenvergunningen worden daar op dit moment nauwelijks verleend. De organisatie van de Alternatieve Elfstedentocht bekijkt uiterlijk half december of het evenement door kan gaan. 

Tot die tijd hebben de beloften in ieder geval nog een aantal wedstrijden af te werken. Of die net als de afgelopen wedstrijden weer via een live-uitzending te volgen zullen zijn, is nog niet bekend. Achter de schermen wordt hier nog aan gewerkt. Tot nu toe had men uiteraard de volle aandacht bij het herschikken van de wedstrijdkalender. Tijdens de Trachitol Trophy zullen de wedstrijden van de topdivisie sowieso te zijn zijn. Deze worden tevens voor- en nabeschouwd vanuit de marathonstudio. De uitzendingen zijn te volgen via schaatsen.nl/live. De geüpdatete programma's per wedstrijd zijn terug te vinden via de kalender.