Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Marathonkalender 2019/2020 bekend, KPN NK Marathon naar Enschede

Gepubliceerd donderdag 27 juni 2019
Met de langste dag van het jaar achter de rug kruipen we langzaamaan richting de winter. De hoogste tijd voor de KNSB om de marathonkalender van komend seizoen uit de doeken te doen. Met veertien KPN Marathon Cups, de Trachitol Trophy en natuurijswedstrijden in het buitenland ligt er weer een goedgevuld programma in het verschiet.

Het seizoen start op 19 oktober traditiegetrouw in Amsterdam met de 48e Jaap Eden Trofee en eindigt eind februari. Op de Jaap Edenbaan wordt ook de eerste wedstrijd gereden in de beloftendivisie voor vrouwen. Deze nieuwe landelijke marathoncategorie behelst acht competitiewedstrijden en drie doorstroomwedstrijden, zoals we die ook kennen bij de mannen. Net als vorig jaar is de finale van de KPN Marathon Cup in Leeuwarden. “We willen het seizoen met een knaller afsluiten en Leeuwarden heeft vorig jaar laten zien dat ze daartoe in staat zijn”, vertelt marathoncompetitieleider Willem Hut.

“Veel wedstrijden vind je terug op dezelfde plek in de kalender”, vervolgt Hut. “Dat helpt het publiek ook zodat ze weten waar we wanneer rijden. De koersen kan je al bijna met potlood in je agenda schrijven.” Van 21 tot en met 24 november vindt wederom de Trachitol Trophy plaats. De slopende vierdaagse keerde vorig seizoen terug op de kalender. Dit seizoen wordt de reeks verreden op de ijsbanen in Enschede, Utrecht, Hoorn en Groningen. Bij de vrouwen doen de beloftenrijders dit jaar nog niet mee aan de meerdaagse.

Begin december start de Flevobokaal in Biddinghuizen. In tegenstelling tot voorgaande jaren heeft de cyclus van vijf wedstrijden nu twee in plaats van drie koersen voor de masters, en wordt er elke keer een andere categorie bijgevoegd. Zoals de C-rijders en beloften, maar ook de Topdivisie dames komen een keer in actie op Flevonice.

Voor komend seizoen is er nog meer afstemming geweest tussen de verschillende disciplines. “Vooral met de sectie langebaan is er gekeken naar de mogelijkheden die we hebben”, zegt Hut. “Het is nooit honderd procent mogelijk om alles op één lijn te krijgen, maar we hebben wel meer bewerkstelligd dan afgelopen jaar.” Er is gekeken naar hoe kwalificatiemomenten voor het langebaanschaatsen beter af te stemmen zijn zowel qua plaatsing op die wedstrijden, maar ook waar de marathons worden verreden op die dag. Maar bijvoorbeeld ook het KPN NK Jeugdmarathon is zo geplaatst dat dit niet samenvalt met het NK Kortebaan.

NK in het oosten

Voor het eerst in jaren reizen de marathonschaatsers op 1 januari af naar het oosten van het land voor het KPN NK Marathon op kunstijs. De strijd om de nationale titels vindt dit seizoen namelijk plaats op IJsbaan Twente in Enschede. Het KPN NK Jeugdmarathon wordt gehouden op 8 februari in Hoorn. Het kampioenschap is ditmaal in combinatie met de KPN Marathon Cup – Sjoerd Huisman Bokaal in de avond.

De natuurijswedstrijden op de Weissensee behouden dezelfde opbouw als de nieuwe opzet van afgelopen jaar. Van 23 tot en met 29 januari is er om de dag een wedstrijd, waarvan drie KPN Grand Prixs en het KPN ONK, met als slotstuk de Alternatieve Elfstedentocht op woensdag. Een kleine maand later verkast het peloton voor de vierde keer naar het Zweedse Luleå om nog eens drie wedstrijden te rijden die meetellen voor het natuurijsklassement.

Daarnaast wordt er natuurlijk altijd (uit)gekeken naar een eventuele vierdaagse op Nederlands natuurijs. Wanneer de temperatuur onder nul zakt, halen verschillende verenigingen alles uit de kast om als eerste een marathon te kunnen organiseren. De ijsclubs in Haaksbergen, Noordlaren, Arnhem, Nieuw-Amsterdam/Veenoord en Nieuw-Buinen krijgen komende winter wellicht concurrentie van Puttershoek in Zuid-Holland en het Friese Burgum.

Klik hier voor de volledige kalender.

Meer nieuws

KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?