Marathon Cup '23-'24 begint en eindigt in het noorden

Maandag 17 juli 2023

De Marathon Cup 2023-’24 gaat van start op de meest noordelijk gelegen kunstijsbaan van Nederland. Niet de Jaap Edenbaan, bijna traditiegetrouw de locatie voor de eerste schermutselingen van de rijders, maar Sportcentrum Kardinge in Groningen ontvangt alle pelotons op zaterdag 21 oktober. De finale van de competitie (3 maart 2024) is in de Leeuwardense Elfstedenhal.

Marathonkalender 2023-2024

De net aangestelde competitieleider Geert-Jan Muskens is blij dat de puzzel is gelegd voor komende winter. Zoveel mogelijk rekening houdend met de wensen van ploegen, organisatoren maar ook de NOS die een aantal keer verslag wil doen van de wedstrijden, is hij erin geslaagd een reeks op de kalender te zetten waar alle betrokkenen zich in kunnen vinden.

Groningen als ‘vervanger’ voor de feeërieke openluchtbaan in Amsterdam: het is de oplossing voor een probleem van logistieke aard. Een complete renovatie van de hoofdstedelijke piste maakte het onzeker of de afgesproken datum van 21 oktober gehaald zou kunnen worden. Muskens heeft na verschillende gesprekken geconstateerd dat uitwijken naar een andere plaats de beste optie zou zijn. Ruilen met Leeuwarden bleek echter geen optie: de Friezen hielden vast aan de finaledag. Hoorn, in een eerste schema reeds bedeeld met een race op 26 november, wilde deze datum behouden in verband reeds geplande activiteiten rondom de cupwedstrijd. De uiteindelijke deal pakte goed uit voor Groningen. Zij krijgen, zoals ze oorspronkelijk wensten, twee keer het circus in huis: de ouverture en op 23 december strijkt het circus-van-de-lange-adem wederom neer in de stad.

Amsterdam is wel op de kalender blijven staan, als voorlaatste station in de reeks van vijftien wedstrijdavonden. Door Eindhoven op zaterdag 20 januari aan te doen, voldoet Muskens aan het verzoek van veel teams op een zuidelijk gelegen locatie te rijden. “Iedereen vertrekt daarna richting Oostenrijk voor het natuurijs van de Weissensee. En als je in Brabant zit, ben je al een stukje op weg.” Overigens is het de bedoeling dat de NOS met televisieminuten extra aandacht zal schenken aan de strijd die de week erna losbrandt op het Oostenrijkse bergmeer.

(Bron: schaatsen.nl)