Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Lockdown treft ook schaatswereld hard, topsport is zuinig op uitzonderingspositie

Gepubliceerd woensdag 16 december 2020
De corona-lockdown die gisteren inging heeft ook grote gevolgen voor de schaatssport. Veel ijsbanen sluiten noodgedwongen hun deuren, waardoor veel verenigingen er niet meer terecht kunnen. Voor de topsporters blijft schaatsen in Thialf mogelijk, zowel voor trainingen als wedstrijden zonder publiek. Een overzicht.

Om met het positieve nieuws te beginnen. Alle topwedstrijden die voor de komende maanden gepland staan, zowel langebaan als shorttrack, mogen nog doorgaan. Dit betekent dat in Thialf allereerst de volgende wedstrijden worden verreden: het WK Kwalificatietoernooi langebaan (26-28 december) en de NK Allround shorttrack (2-3 januari).

Na een weekend pauze begint de reeks internationale langebaanwedstrijden, waarvoor in en rond Heerenveen een bubbel voor deelnemers en begeleiders wordt gecreëerd. Zij werken in Thialf de volgende wedstrijden af: ISU EK Allround & Sprint (16-17 januari), twee ISU World Cups (22-24 januari en 29-31 januari) en de ISU WK Afstanden (11-14 februari).

De shorttrackers gaan tussentijds nog naar Polen voor de ISU EK in Gdansk (22-24 januari), om zich daarna voor te bereiden op het WK in eigen land, dat van 5-7 maart plaatsvindt in de Sportboulevard Dordrecht. Voorbereidingen voor deze (inter)nationale wedstrijden gaan door, met name in Thialf, dat nog steeds geldt als topsportlocatie.

“We zijn superblij dat we topsport langebaan en shorttrack draaiende kunnen houden”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. “We zullen met deze uitzonderingspositie uiterst zorgvuldig om blijven gaan. Wat goed is om te zien zijn alle reacties van mensen die het fijn vinden dat ze op tv naar het schaatsen kunnen kijken. Tegelijkertijd beseft elke topsporter dat vele anderen momenteel niet kunnen doen wat zij het liefste zouden willen en dat is sporten. Deze lockdown komt bij heel veel mensen hard aan.”

Wedstrijdkalenders

Alle wedstrijden die voor 19 januari op de kalender staan en niet in bovenstaand rijtje vallen, worden afgelast. Dat geldt voor de disicplines langebaan, shorttrack en kunstrijden. Zo gaat onder meer een streep door de KNSB Cup-wedstrijden (langebaan en shorttrack). Ook het NK kunstrijden zal geen doorgang vinden, vooral omdat de route naar een NK nu ontbreekt. Voorbereidingen voor de Challenge Cup in Den Haag (25-28 februari) gaan nog wel door.

Het marathonpeloton reed dit seizoen nog geen enkele wedstrijd. Er vindt momenteel intensief overleg plaats met NOC*NSF om het marathonschaatsen als topsportcompetitie aan te merken. Als de topdivisies dat stempel krijgen, worden voor hen wedstrijden mogelijk via een aangepaste kalender. “We hopen daar een dezer dagen duidelijkheid over te krijgen”, zegt technisch directeur De Wit.

De sectie Inlineskaten van de KNSB is intussen, samen met de disciplinemanager, druk doende om voor het nieuwe seizoen, dat begin april van start gaat, een aantrekkelijke kalender op te stellen. Dit alles in de hoop dat de coronasituatie dan weer wedstrijdsport toelaat.

Meeste ijsbanen gaan dicht

Intussen is duidelijk geworden dat de lockdown, die nodig is vanwege het groeiende aantal coronabesmettingen, de hele schaatssport raakt. Veel ijsbanen hebben, op basis van de aangescherpte maatregelen, besloten geheel of gedeeltelijk dicht te gaan. Voor de KNSB Talent Teams en de VTO’s kunstrijden wordt naar oplossingen gezocht om te kunnen blijven trainen, uiteraard binnen de geldende coronaregels van RIVM en NOC*NSF.

De sluiting van ijsbanen heeft uiteraard ook grote gevolgen voor alle schaatsverenigingen, die niet of nauwelijks meer kunnen trainen. Voor recreatieve schaatsers blijven ook weinig mogelijkheden over om nog rondjes te maken. Op knsb.nl vind je een actueel overzicht van waar je nog wel kunt schaatsen en welke ijsbanen reeds dicht zijn.

“De impact op de hele schaatswereld is groot”, zegt Jurre Trouw, manager sportparticipatie van de KNSB. “Dat zo veel ijsbanen hun deuren moeten sluiten is teleurstellend en vervelend, voor zowel de schaatsers als de ijsbaanexploitanten. Maar we snappen het allemaal, want deze maatregelen van het kabinet zijn nu eenmaal nodig om het virus te beteugelen. Andere sporten lagen al veel eerder aan banden, nu is ook het schaatsen echt aan de beurt. Dat is jammer. Ik ben in elk geval blij dat er in de buitenlucht nog gesport kan worden, al is dat voor schaatsers helaas slechts op een paar plekken mogelijk.”

Actuele informatie over corona en de schaatssport, inclusief de aangepaste protocollen, vind je op onze speciale corona-pagina en op schaatsen.nl/corona.

Meer nieuws

KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?