Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Lintjesregen in de schaatswereld

Gepubliceerd maandag 30 april 2018

De jaarlijkse lintjesregen op de dag voorafgaand aan Koningsdag heeft ook dit jaar de schaatssport niet overgeslagen. Een negental vrijwilligers uit het hele land werd afgelopen donderdag 26 april benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dirk de Groot kreeg zelfs de uitzonderlijke eer benoemd te worden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Onderstaand een overzicht van de nieuwe lintjesdragers.

Dirk de Groot (66, Baambrugge)

Sinds 1989 bekleedt Dirk de Groot verschillende bestuursfuncties binnen de IJsclub Baambrugge en de KNSB. Vanaf zijn start bij de ijsclub is hij betrokken geweest bij de organisatie van tal van activiteiten en evenementen. De door hem ontwikkelde ‘Kijkwijzer’ om jeugdig schaatstalent te herkennen wordt nog steeds door de KNSB beschikbaar gesteld. In 2010 werd hij lid van de KNSB en trad hij toe tot de commissie Natuurijsbanen. Vanaf 2015 is hij voorzitter van deze commissie. Ook is hij sinds 2008 docent Natuurijsmeester en sinds 2010 docent Toertochtenorganisatie bij de KNSB. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Aris Dijkman (82, Haarlem)

De 82-jarige Dijkman is meer dan 40 jaar actief in de schaatssport. Hij vervulde diverse functies, waaronder die van voorzitter, bij de IJsclub Haarlem en omstreken en was bestuurlijk actief in het gewest Noord-Holland/Utrecht. Aris Dijksman speelde in de jaren ’70 een belangrijke rol bij de oprichting van de Kunstijsbaan Kennemerland.

Chris Reedijk (Strijen)

Al ruim 25 jaar is Chris Reedijk bestuurslid van de Strijense IJsclub. Zijn voortvarende visie en enthousiaste ideeën stimuleren en motiveren zijn mede-bestuursleden. Zijn inspanningen beperken zich echter niet tot de winterperiode. Het hele jaar door bedenkt en organiseert hij activiteiten zoals jeugdtrainingen en schoolschaatsen. Chris Reedijk was van 1996 tot 2013 vrijwilliger bij de KNSB, district Hoeksche Waard, waarvan vier jaar als bestuurslid. Hij was er bovendien jurylid, starter, hulpstarter en wierf sponsoren.

Cor Roos (Marken)

Vanaf 2008 is Cor Roos een zeer actief en betrokken bestuurslid van IJsvereniging Marken en sinds 2015 voorzitter. Hij is de drijvende kracht en medeoprichter in 2010 van de Stichting Gouwzee. Hierin zijn de IJsclub Monnickendam Olympia, IJsclub Volendam en IJsclub Marken verenigd. Van deze Stichting is hij voorzitter en secretaris.

Henk Verhagen (78, Kortenhoef)

Henk Verhagen is dit jaar 25 jaar bestuurslid bij IJsclub “Onderling Genoegen” te Kortenhoef. Hij is reeds 10 jaar 2e secretaris, belast met o.a. EHBO, uitschrijven en notuleren van alle vergaderingen en verzorgen van de catering. Henk stuurt met veel enthousiasme de vrijwillige werkploeg aan en verzorgt het contact met de gemeente, KNSB en Waternet.

Jan de Geus (66, Oude Pekela)

Jan de Geus is één van de oprichters van Skeelertouren Oude Pekela. Sinds 1994 was hij Hoofd Organisatie. Hij organiseerde dit samen met Andries Brans, zijn boezemvriend, die toer coördinator was bij de Skate Bond Nederland voor district Noord. Toen Andries in 2011 overleed aan de gevolgen van kanker, heeft Jan zijn functie geheel van hem overgenomen. Jan organiseerde skeelertochten door heel Nederland, voornamelijk voor het goede doel. Jan is ongetwijfeld één van de mensen die het recreatief skeeleren in Nederland naar een hoger plan heeft gebracht.

Jan Tool (83, Enkhuizen)

In 1966 is Jan Tool in het bestuur van de Enkhuizer IJsclub gekomen. Hij is ruim 50 jaar secretaris geweest en heeft begin jaren ’70 een belangrijke rol gespeeld in het realiseren van een eigen landijsbaan met een vaste eigen kantine, een grote wens van de ijsclub. Jan Tool is onmisbaar voor de ijsclub. Dat hij nu heeft aangegeven te willen stoppen wordt gerespecteerd, echter men ziet hem met lede ogen vertrekken.

Jan van Schie (Hoogmade)

Al sinds 1999 het gezicht van IJsclub Hoogmade en actief als bestuurslid van het district Sassenheim. Jan van Schie speelde een belangrijke rol in de organisatie van het jeugdschaatsen, dat al meer dan 40 jaar samen met IJsvereniging Woubrugge wordt georganiseerd. Ook gaf hij les aan kinderen tussen de 6 en 16 jaar.

John de Lange (Leiderdorp)

Al vanaf 1987 is John de Lange als trainer actief bij de Vereniging IJssport Leiderdorp. Vanaf halverwege de jaren ’90 neemt hij deel aan het bestuur van de vereniging en sindsdien heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij de realisatie van de skeelerbaan, waar direct bij de opening van de baan het Nederlands Kampioenschap werd gehouden. Vanuit de vereniging is hij al vele jaren actief als jurylid op de Uithof in Den Haag.

Nico Pronk (Heemskerk)

 Nico Pronk is op het gemeentehuis van Heemskerk door burgemeester Mieke Baltus in het zonnetje gezet. Hij kreeg hierbij een koninklijke onderscheiding opgespeld. Nico ontving deze onderscheiding vanwege zijn jarenlange inzet voor IJsclub Kees Jongert, waar hij al 20 jaar voorzitter van is.

Piet de Wilde (80, Ermelo)

Piet de Wilde was van 1980-2010 vrijwilliger en (vice)voorzitter van de Commissie van Opleidingen van de KNSB. Hij heeft diverse functies bekleed en was docent op diverse vlakken. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor de controle van de ijsbanen.

Teun Schiphouwer (60, Breda)

Foto: Annet Kooij

Sinds 2001 actief als vrijwilliger bij Schaatsvereniging De Striene. Teun heeft door de jaren heen verschillende functies vervuld en is momenteel de voorzitter. Daarnaast speelt hij een belangrijke rol voor het schaatsen in Noord-Brabant en is hij Baansysteembeheerder voor de wedstrijden op de ijsbaan in Breda. Teun ontving het lintje thuis in Breda.

Theo Holtmaat (67, Losser)

Sinds 2012 is Holtmaat voorzitter van de IJsclub Losser. Van diezelfde vereniging werd hij 22 jaar geleden al lid. Hij vervulde er diverse functies. Zo was hij trainingscoördinator, hij organiseerde trainingskampen en werd later ook jurylid.

Wim Westdijk (Puttershoek)

Foto: IJs en Skeelerclub Puttershoek

Trad in 1992 toe tot het bestuur van de IJs- en Skeelerclub Puttershoek, waar hij in 1994 voorzitter van werd. Stevig lobbywerk bij de gemeente resulteerde in een 400-meterbaan voorzien van speciaal asfalt en een speciaal opstaand randje om te zorgen dat de baan eerder bevriest en dus sneller gebruikt kan worden.

 

 

 

 

Heeft u een aanvulling op dit artikel? Neemt u alstublieft contact op met [email protected].

Meer nieuws

Hallo, Koning Winter: Zeven kandidaten voor marathon op natuurijs

KNSB en TIG Sports verlengen samenwerking in Shorttrack tot 2028

Aftrap campagne basiseisen sociale veiligheid

TeamNL langebaanschaatsen voor ISU World Cup 3 en 4 bekend

TeamNL Shorttrack voor ISU World Cup 3 en 4 bekend

Extra marathon op de kalender: Staatsloterij Schaatsmarathon

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?