Lindsay van Zundert mist Challenge Cup, maar mikt op Milaan 2026

Woensdag 21 februari 2024

Lindsay van Zundert heeft zich afgemeld voor het NK Kunstschaatsen en de Challenge Cup die van 22 tot en met 25 februari in Tilburg. De beste Nederlandse kunstschaatsster is nog niet fit genoeg om deel te nemen aan het prestigieuze evenement in IJssportcentrum Tilburg. Zeker is wel dat ze haar vizier gericht heeft op de Olympische Spelen van 2026 in Milaan.

Foto : @International Skating Union (ISU)

Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, legt uit: “Door privé-omstandigheden heeft Lindsay de laatste tijd niet genoeg kunnen trainen om competitief te kunnen zijn met de internationale top. Daarom hebben we in gezamenlijk overleg, ook met haar trainer Thomas Kennes, besloten dat ze in januari niet deel zou nemen aan het EK in Litouwen. Lindsay is samen met Thomas hard aan het werk weer terug op niveau te komen. Maar de Challenge Cup komt nog net iets te vroeg voor haar. Lindsay is zeer gemotiveerd om bij de Olympische Spelen van 2026 op het ijs te staan. Dat is het lange termijn-doel waar we met elkaar naartoe werken. Daarom is het noodzakelijk om nu nog even een pas op de plaats te maken. Over het WK, dat 18 maart in Montreal begint, nemen we later een beslissing.” 

Lindsay van Zundert (19) kwalificeerde zich in 2022 voor de Olympische Spelen van Beijing. Daarmee was ze de eerste Nederlandse kunstschaatsster in 45 jaar die weer meedeed aan de Spelen.

Challenge Cup
Zonder Van Zundert, maar met een deel van de Japanse wereldtop, de Belgische Nina Pinzarrone en een stevige Italiaanse afvaardiging, is de Challenge Cup ook in 2024 weer zeer sterk bezet. Zo is ook de Japanse tweevoudig wereldkampioene Kaori Sakamoto van de partij, alsmede de Japanse wereldkampioenen paarrijden, Riku Miura en Ryuichi Kihara en de kersverse Europees Kampioenen van 2024, Lucrezia Beccari en Matteo Guarise uit Italië,

Het Nederlandse paar Daria Danilova en Michel Tsiba (8e bij het EK 2024) heeft zich helaas te elfder ure afgemeld voor de Challenge Cup als gevolg van een blessure van Tsiba. Het paar wil met het oog op hun deelname aan de WK in Montreal geen onnodige risico’s nemen. Overigens was er ook goed nieuws voor Daria Danilova. Zij heeft inmiddels de Nederlandse nationaliteit gekregen, waardoor ze - samen met Michel Tsiba – ons land kan vertegenwoordigen op de Olympische Spelen in deze zeer competitieve wereldsport.

De Challenge Cup/NK Kunstschaatsen is gratis toegankelijk, dankzij financiële steun van de gemeente Tilburg. Bij de organisatie werkt de KNSB nauw samen met de gemeente Tilburg en de lokale kunstschaatsvereniging TKV. Voor de liefhebbers die niet naar Tilburg kunnen komen: de wedstrijden van de Challenge Cup en het NK Kunstschaatsen zijn ook via een betaalde livestream te volgen op schaatsen.nl/live.

Meer informatie over de Challenge Cup / NK Kunstrijden staat hier