Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Lid van verdienste Jan van Wonderen (86) overleden  

Gepubliceerd donderdag 22 april 2021

Op 20 april is in Schagen Jan van Wonderen (86) overleden, een man die vanaf de jaren ’80 veel voor de schaatssport heeft betekend. De Noord-Hollander, sinds 2004 Lid van Verdienste van de KNSB, maakte onder meer deel uit van de Technische Commissie van de sectie Langebaan.

Jan van Wonderen, in 1934 geboren in Akersloot, zette zijn eerste schreden als vrijwilliger binnen de schaatswereld bij IJsvereniging Sint Pancras, waar hij de ijsbaan onderhield en het jeugdschaatsen op zich nam. Zo kwam hij ook bij de kunstijsbaan in Alkmaar terecht, waar hij betrokken raakte bij de organisatie van wedstrijden op De Meent. Ook zijn vrouw Riet droeg daaraan haar steentje bij.

Omdat hij zijn zaakjes altijd piekfijn op orde had, was de stap naar het Gewest Noord-Holland/Utrecht een logische. Rustig en bescheiden ontpopte Van Wonderen zich daar als een consciëntieus wedstrijdsecretaris, die nog zonder hulp van de computer zorgde dat de selectie van deelnemers aan landelijke wedstrijden soepel en eerlijk verliep. Van 1988 tot halverwege de jaren 90 had hij daar bijna een dagtaak aan.

Hij verdiende de kost als timmerman en stak als vrijwilliger vele vrije uren in de schaatssport. Vanuit het gewest stroomde Van Wonderen als bestuurder in 1997 door naar de landelijke sectie Langebaan. De selectieprocedures voor landelijke wedstrijden, inclusief NK’s, waren bij hem in goede handen. Bij schaatsers en coaches oogstte hij respect en waardering.

Hij bezocht in die functie ruim tien jaar lang wedstrijden in heel het land en welke ijsbaan hij ook kwam, iedereen kende hem. Jan van Wonderen had er zo’n dertig jaar als vrijwilliger opzitten, toen hij afscheid nam van de KNSB. Hij werd benoemd tot Lid van Verdienste van de schaatsbond. Bij het Gewest Noord-Holland/Utrecht is hij zelfs buitengewoon Lid van Verdienste.

Jan hield niet alleen van de schaatssport, hij was ook een verwoed fietser en volgde het wielrennen op de voet. Hij en zijn vrouw Riet, die enkele jaren terug overleed, kregen samen vier kinderen. Op het overlijdensbericht dat zij deze week verstuurden, staat: ‘Het boek was uit, het was prachtig’.

Meer nieuws

Wat moet je weten over het Daikin NK Allround en Sprint?

Delftse studenten gaan al 25 jaar Effe Lekker Schaatsen, nu zelfs in Collalbo

Lindsay van Zundert mist Challenge Cup, maar mikt op Milaan 2026

Femke Kok en Joy Beune zeker van WK Inzell

Jumbo-Visma krijgt hulp van shorttrackcoach Dave Versteeg

KNSB start nieuwe opleiding TC3 kunstrijden samen met turnbond

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?