Lianne van Loon en Jelmar Hempenius beste inliners van 2022

Dinsdag 03 januari 2023

Ze legden de basis voor hun uitverkiezing alle drie in het Italiaanse L’Aquila, alweer ruim drie maanden geleden. Op het Europees Kampioenschap Inlineskaten reden Lianne van Loon, Jelmar Hempenius en Chris Berkhout de sterren van de hemel. Tijdens het Mobiel.nl NK Marathon op nieuwjaarsdag werden Van Loon en Hempenius uitgeroepen tot Inlineskater van het Jaar. Berkhout mocht de KNSB Aanmoedigingsprijs als Talent van het Jaar in ontvangst nemen.

Foto: Neeke Smit

Om met de vrouw van het stralende trio te beginnen: dat Lianne van Loon met de onderscheiding – een bronzen beeld en cheque – aan de haal ging, was volkomen terecht. In september 2022 flinkte ze een zelden vertoond kunstje in de straten van L’Aquila, door tijdens het EK Inlineskaten een leger van Italiaanse, Franse, Spaanse en Duitse rijdsters verbouwereerd achter te laten na een bloedstollende eindsprint op de marathon. Dat bleek geen toevalstreffer, want amper twee weken later belandde ze alweer op het podium van een grote skeelerrace: tweede in de marathon van Berlijn.

De Gouwse van 22 is een alleskunner die op de rollende wielen uit de voeten kan, maar net zo gemakkelijk de schaatsen onderbindt voor een marathon. Ze was dan ook van de partij op het Mobiel.nl NK Marathon voor de vrouwen. Amper bijgekomen van die inspanningen werd ze naar voren geroepen om de jaarprijs te krijgen.

De volledig verraste Sprinter Jelmar Hempenius ("Er werd me verteld dat ik op 1 januari in Amsterdam moest zijn. Waarvoor? Ik had geen idee") dankt het eerbetoon dat hem ten deel viel op de eerste dag van het nieuwe jaar aan de coup die hij pleegde in Italië. Hij mocht mee naar het EK van het bondscoach-duo Valentina Berga-Belloni/ Frank Fiers omdat Nederlands kampioen op de 100 meter (Stefan Westenbroek, in het Vondelpark) zich richtte op zijn schaatsseizoen. De lange Fries, die zich als een van de weinigen in Nederland specialiseert in het sprintwerk, veroverde zilver en dat was de vrijbrief voor zijn eerste EK. Hij stelde bepaald niet teleur: de bronzen medaille was misschien wel de grootste verrassing van het toernooi.
Zijn in Italië aanwezige ouders konden het destijds amper geloven. “We waren zo blij dat Jelmar na het NK mee kon naar Italië. Hij heeft niet eerder een kans gekregen. Door onmiddellijk een bronzen plak te winnen, bewijst hij wat hij in zijn mars heeft. Die jongen heeft er veel voor over. Hij skipt soms zijn hele sociale leven voor het skeeleren”, verklaarde moeder Trea. Pa Sybren: “Ja, Jelmar heeft er veel voor over. Mooi dat het zich uitbetaalt. Hij is nu 22. Als hij een beetje goed doortraint tot aan zijn 26e is hij op zijn top. Tegen die tijd kan hij die Guzman (de onbetwiste kampioen van Europa, red.) misschien wel kloppen. Dat hoeven we overigens hem niet te zeggen hoor, dat heeft hij zelf in zijn hoofd.”

De veelvraat van de nationale selectie die zo onverwacht succesvol in L’Aquila was, en nu tot Talent van het Jaar is verkozen, heette Chris Berkhout. Nog een pikkie van zestien, maar verduiveld getalenteerd en ambitieus verzamelde hij de ene na de andere plak. De eerste, behorend bij de EK-titel op de puntenkoers, was de meest bijzondere. Pas tweeënhalf uur nadat de race was geëindigd, had de compleet incapabele jury ontdekt dat de Noord-Hollander de meeste punten had gesprokkeld. Per WhatsApp vernam hij dat hij Europa’s beste was geworden, een conclusie die oplettende en meetellende toeschouwers al hadden getrokken.