Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Ledenraad steunt corona-aanpak en stelt jaarrekening vast

Gepubliceerd dinsdag 22 december 2020
De Ledenraad van de KNSB heeft op zaterdag 18 december zijn steun uitgesproken voor het beleid dat het managementteam voert in deze coronatijd. De bond slaagt er niet alleen in om topwedstrijden te organiseren, maar stuurt in deze moeilijke tijden ook aan op een acceptabel financieel resultaat.

In zijn 38ste vergadering, die vanwege de coronasituatie opnieuw online plaatsvond, stelde de Ledenraad de jaarrekening 2019-2020 formeel vast. Het afgelopen boekjaar is afgesloten met een positief resultaat van 495.000 euro. Dat bedrag gaat naar de algemene reserve van de KNSB, deze groeit naar ruim 2,75 miljoen euro.

In het lopende seizoen, 2020-2021, zijn de financiële resultaten opnieuw bemoedigend. Bij het vaststellen van de begroting werd nog gerekend op een negatief resultaat van maximaal een miljoen euro. Op basis van de laatste kwartaalrapportage lijkt het verlies mee te vallen, waardoor het weerstandsvermogen grotendeels intact moet kunnen blijven.

Corona

Minstens zo belangrijk is dat de KNSB in deze coronatijden er toch in slaagt om de (top)sport in beeld te houden. In Thialf zijn reeds vijf grote wedstrijden (langebaan en shorttrack) gehouden, die veel tv-zendtijd opleverden. In januari, februari en maart staan internationale wedstrijden op het programma. De Ledenraad toonde zich hier tevreden over.

Zorgen zijn er wel over de breedtesport, die door de nieuwste maatregelen zwaar getroffen is. Veel ijsbanen moeten dicht, omdat ze als binnensportaccommodaties gelden. Enkele exploitanten overwogen zelfs om het ijs reeds te laten smelten, maar dat lijkt gelukkig te zijn voorkomen. Op knsb.nl staat een overzicht, waarbij op een verzoek vanuit de Ledenraad de melding komt dat de KNSB uiteraard het rijksbeleid volgt om het aantal reisbewegingen tot een minimum te beperken.

De poging van de KNSB om het marathonschaatsen toegevoegd te krijgen aan de lijst topsportcompetities die weer mogen opstarten, is nog niet gelukt. Dat is een flinke teleurstelling, maar de lobby gaat door. Bij het volgende beraad in Den Haag, begin 12 januari is marathon opnieuw een bespreekgeval. Ondertussen is het met hulp van de KNSB gelukt om ijsbanen in beeld te krijgen voor een compensatieregeling van het Rijk.

Shorttrack

De Ledenraad stemde in met een reglementswijziging in het shorttrack. Die komt erop neer dat bij nationale kampioenschappen allround de superfinale (3000 meter) wordt geschrapt. Deelnemers rijden individueel voortaan de 500, 1000 en 1500 meter. Wie in het klassement van die drie afstanden het beste scoort, wordt Nederlands kampioen. Hiermee loopt Nederland vooruit op ISU-regelgeving, die wordt voorbereid voor EK’s en WK’s en waarover de ISU op het volgende congres naar verwachting zal besluiten.

Tot slot nam de Ledenraad na negen jaar afscheid van vier leden: John Broere (Zuid-Holland), Theo van de Rijt (Gelderland), Rudy Kok (Groningen) en Jan Bergmans (Friesland). In warme woorden bedankte RvT-voorzitter Pieter de Kroon hen voor hun inzet in de voorbije jaren.

Meer nieuws

KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?