Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Ledenraad beleeft primeur onder invloed van coronacrisis: virtueel vergaderen

Gepubliceerd woensdag 29 april 2020

De Ledenraad van de KNSB heeft op 25 april 2020, middenin coronatijd, een primeur beleefd. Zijn 35stevergadering vond virtueel plaats. Iedereen nam van thuis uit deel aan deze Ledenraad, gezeten achter laptop of pc. Men was met elkaar verbonden via het online-platform Microsoft Teams en dat werkte nagenoeg vlekkeloos.

Het was geen traditionele vergadering, maar een virtuele bijeenkomst in drie sessies, steeds met zo’n vijftien deelnemers. De bijeenkomsten werden vooral benut om bij te praten. Herman de Haan gaf als directeur-bestuurder helder inzicht in de actuele gang van zaken binnen de KNSB, zowel op organisatorisch als financieel gebied.

Belangrijkste punten: vanwege de coronacrisis is een opvolger voor KPN op het laatste moment afgehaakt, de zoektocht naar een nieuwe hoofdsponsor gaat meer tijd kosten. Gepoogd wordt nu om via deelpakketten sponsors binnen te halen. In deze coronatijd gaat de KNSB onder andere ook een extra beroep doen op NOC*NSF.

Begroting 2020 – 2021
Om voorbereid te zijn op tegenvallende inkomsten werkt de KNSB nu met meerdere scenario’s aan zijn begroting voor 2020 – 2021. Het aanspreken van de continuïteitsreserve zal in overleg Raad van Toezicht mee begroot worden. Eind juni zal de Ledenraad de definitieve begroting vaststellen. Financiële rapportages zullen de komende tijd maandelijks worden opgeleverd.

Personeel van de KNSB werkt sinds medio maart van thuis uit. Langzaam worden nu wel voorbereidingen getroffen om, als het coronabeleid vanaf 20 mei mogelijk wordt versoepeld, werken op het bondsbureau weer mogelijk te maken volgens het anderhalvemeterprincipe. Iedereen moet zich hierbij veilig en comfortabel voelen.

De Ledenraad kreeg alle ruimte om vragen te stellen, niet alleen aan De Haan, maar ook aan andere MT-leden. Grootste vraag die ieder bezighoudt, maar waar geen antwoord op is: hoe lang gaat de coronacrisis nog duren? De Ledenraad toonde zich tevreden over de manier waarop met de crisis omgegaan wordt en over de transparante wijze waarop het MT via wekelijkse e-mails over de actuele stand van zaken informeert.

Goede voorbeelden
Er kwamen ook suggesties, bijvoorbeeld om goede voorbeelden uit de praktijk van het verenigingsleven binnen de KNSB breed te delen. Op die manier kan iedereen in deze coronatijd zijn voordeel doen met de ervaringen die bij andere clubs is opgedaan. Ook werd gevraagd om een algemene lijst met Q&A’s. Het vergaderen via de online-video beviel goed.

Formele besluiten nam de Ledenraad niet in deze 35ste vergadering, dat zou juridisch ook niet mogelijk zijn. Wel werden twee belangrijke stukken besproken en goedgekeurd: de wervingsprocedure voor nieuwe leden van de Raad van Toezicht en het rooster van aftreden voor de Tuchtcommissie en Geschillencommissie van de KNSB. Zodra de Ledenraad weer fysiek bijeenkomt zullen ze formeel worden vastgesteld.

Herman de Haan meldde dat binnenkort resultaten zullen worden gedeeld van het nationale schaats- en inlineskateonderzoek dat het Mulier Instituut voor de KNSB heeft uitgevoerd. Op 12 mei is het definitieve onderzoeksrapport klaar.

Atletenvereniging
Voor nieuwe leden van de Ledenraad is een introductieprogramma opgesteld. Douwe de Vries is, als nieuwe voorzitter van de Atletenvereniging, nu ook toegetreden tot de Ledenraad. Daar neemt hij de zetel van Sven Kramer over. Namens de atleten blijft Freddy Wennemars, die onlangs aftrad als AV-preses, wel lid van de Ledenraad, evenals Erik Jan Kooiman.

Meer nieuws

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

Jan Vonk benoemd tot nieuwe voorzitter sectie Inlineskaten

Veel schaatsers op shortlist Sportman en Sportvrouw van het jaar

Hallo, Koning Winter: Zeven kandidaten voor marathon op natuurijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?