Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Koningsdag brengt schaatswereld drie nieuwe ridders en vele lintjes

Gepubliceerd vrijdag 28 april 2023

Rond Koningsdag 2023 regende het weer koninklijke onderscheidingen. Ook in de schaats- en skeelerwereld werden diverse vrijwilligers benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Drie mogen zich zelfs Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Een overzicht, op alfabetische volgorde, met eerst de drie ridders.

Greonne Bol – van Duppen uit Oisterwijk is zeer actief binnen het kunstrijden. Ze is nationaal en internationaal jurylid namens KNSB en ISU. Ze was rijdster, trainster en secretaris van de Tilburgse Kunstrij Vereniging, waarvan ze nu nog adviseur is. Ze organiseert mede de Willem II Bokaal Tilburg en doet bestuurswerk binnen de KNSB.

Henk Portengen uit Nederhorst den Berg was succesvol marathonschaatser Na zijn actieve loopbaan is de bescheiden Portengen altijd actief gebleven binnen de schaatssport. Hij bekleedt sinds 2001 vele bestuursfuncties, onder meer bij de Jaap Edenbaan, het Gewest Noord-Holland en de sectie marathonschaatsen van de KNSB. 

Henk Portengen zit middenvoor op de foto, met rechts naast hem Trudie Meester.
Links/achter Portengen staan Jan Vis en Tjamke Kieft. FOTO HERMAN STUIJVER

Nelie Schouten uit Loon is als jurylid afkomstig uit de wielerwereld, intussen is ze al weer vele jaren actief als scheidsrechter binnen het marathonschaatsen, zowel bij landelijke wedstrijden op kunstijs als op (buitenlands) natuurijs. Sinds 2021 maakt ze deel uit van de scheidsrechterscommissie marathonschaatsen van de KNSB.

Nelie Schouten uit Loon is zojuist geridderd door Assens burgemeester Out. FOTO MARCEL JURIAN DE JONG

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Kees Breebaart uit Medemblik was sinds 2002 bestuurslid van IJsclub Radboud. Hij was ijsmeester en zette zich ook in voor Radboud Inline Skating. Samen met zijn eveneens onderscheiden vrouw Rutie was Breebaart tevens actief bij (onder meer) de Bonifaciuskerk, Stichting Pieter Backer Orgel en Zwemmarathon Stavoren – Medemblik.

Rob Cappelle uit Castricum kreeg zijn lintje vorige week al. Naast zijn inzet voor de Zeil- en Watersport Vereniging Uitgeest geeft hij fanatiek schaats- en skeelerlessen en geldt hij vooral bij jongeren als inspirator voor techniek.

Sabine Hendriks uit Loosdrecht is sinds 2008 penningmeester van de IJsclub Loosdrechtse Plassen (IJLP). Ook is ze actief voor de stichting SLOEP (Samenwerkende Loosdrechtse Ondernemers in Evenementen en Promotie) en het Wijdemerenfonds. 

Ad Kant uit Andel kreeg zijn onderscheiding omdat hij als vrijwilliger onderhoud verrichtte bij de IJsclub Sparta ’82. Hij was bijna twintig jaar actief bij het Korps Nationale Reserve en is ook vrijwilliger van dehervormde gemeente Andel.

Tjamke Kieft – Guntenaar uit Loosdrecht is vrijwilliger van IJsclub de Loosdrechtse Plassen, waar zij begon met de kaartverkoop en nu secretaris is. Tevens is zij actief voor de stichting SLOEP en volleybalvereniging LoVoC, waarvan ze 35 jaar lid is geweest. 

Trudi Meester-Schilder uit Ankeveen is al sinds de beginjaren ’80 actief voor de Ankeveense IJsclub. Daarnaast zet(te) zij zich in voor tennisclub ARTV, de Ankeveense Sociëteit, theater de Dillewijn en de Sint-Martinusparochie. Onlangs werd ze ‘Ankevener van het jaar’.  

Gerrit Jan Passenier uit Zaanstad is ruim 23 jaar vrijwilliger bij de Schaats Trainingsgroep Zaanstreek. Daar was hij onder meer commissaris jeugdzaken en is hij sinds 2000 trainer. Hij richtte mede de Baanvereniging Haarlem op, waarvan hij penningmeester is.

Gerrit Jan Passenier.

Jouke Poortman uit Nes is onder meer penningmeester van de IJsclub Grou. Andere verenigingen waarvoor hij zich inzet zijn de Ferieniging Foar Folksfermaken, toneelvereniging Krite Grou en het Akkrumer Dream Teater.

Anne Schouten uit Delft is als voormalig shorttracker actief als vrijwilliger binnen het Gewest Zuid-Holland van de KNSB en de Delftse Kunst IJsbaan Vereniging. Bij DKIJV beheert hij sinds 2012 het clubhuis en is hij ijs- en skeelerjeugdtrainer.

Anton Spaan uit Almere biedt met zijn sport- en maatjesproject Super COOL! mensen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid om deel te nemen aan sportactiviteiten. Het project is inmiddels bekend binnen de KNSB en én Special Olympics Nederland.

Jan Vis uit Loosdrecht verricht bij de IJsclub Loosdrechtse Plassen een dubbelfunctie als  baancommissaris en tweede penningmeester. Tevens zet hij zich in voor de stichting SLOEP, waarvoor hij onder meer penningmeester en DJ is. 

Steef Wigman uit Bleskensgraaf is al vele jaren zeer actief in de schaatswereld, onder meer als lid van de Ledenraad van de KNSB. Hij zet(te) zich tevens in als bestuurder het Gewest Zuid-Holland, de IJsbond Alblasserwaard en de IJssportvereniging Alblasserwaard. Hij kreeg zijn onderscheiding ook omdat hij mantelzorg verricht voor zijn zoon.

Steef Wigman.

Dit overzicht is samengesteld op basis van publicaties in lokale en regionale media. Mist u iemand, meld het ons dan svp via een e-mail aan [email protected]. Foto’s van de onderscheidenen zijn via dit adres ook welkom.

Meer nieuws

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?