Komend weekend ISU WK Shorttrack in Ahoy

Dinsdag 12 maart 2024

Wat moet je weten over het WK Shorttrack?
Deze week verschijnen er geen (inter)nationale popsterren op het podium van Ahoy, maar de beste shorttrackers ter wereld. Rotterdam is van 15 tot en met 17 maart gastheer van het WK Shorttrack. In dit artikel zetten we de Nederlandse deelnemers, programma, uitzendtijden van de NOS en alle andere relevante informatie voor je op een rij.

Foto : Dennis Kruijswijk

Het Nederlandse Loterij ISU WK Shorttrack presented by Odido wordt voor de tweede maal in Rotterdam georganiseerd. In een kolkend Ahoy werden de shorttrackmannen in 2017 wereldkampioen relay door prachtige passieracties van Sjinkie Knegt, die eerder in het toernooi als eerste Nederlander een individuele wereldtitel pakte en zilver won in het allroundklassement. Ook Suzanne Schulting viel in de prijzen, zij pakte brons op de 1000 meter.

Komend weekend verdedigt Nederland vijf wereldtitels. Xandra Velzeboer was in 2023 zowel op de 500 als de 100 meter de sterkste in Zuid-Korea. Op wilskracht veroverde de vermoeide Suzanne Schulting de wereldtitel 1500 meter. Ook de vrouwenaflossing en de mixed relay waren goud waard.

Welke shorttrackers vertegenwoordigen TeamNL?
Deze editie zullen wederom de ogen gericht zijn op de vrouwen. Velzeboer bewees in de World Cups al een geweldige sprint in huis te hebben en haar ploeggenote Selma Poutsma doet weinig voor haar onder op de kortste afstand. Hoewel Suzanne Schulting het eerste deel van het seizoen aan zich voorbij liet gaan, mocht ook zij al op het wereldbekerpodium staan deze winter.

Bij de mannen is Jens van ’t Wout aanvoerder van de ploeg, al worstelt hij nog met een enkelblessure. Met een speciale schaatsschoen en de extra rust die hij gekregen heeft zal hij willen pieken op het toernooi in eigen land. Ook Friso Emons en Teun Boer, beiden goed voor individueel zilver op het EK, zullen de beste races van het seizoen in Ahoy willen neerzetten.

Het WK in Ahoy wordt afgesloten met het koningsnummer: de relays. De Nederlandse vrouwen zijn favoriet voor de titel, want zij wonnen deze winter vijf van de zes World Cups. Met drie overwinningen gooide ook de mixed relay internationaal hoge ogen. De mannen presteerden wisselvalliger, maar kunnen met goede races meedoen om de ereplaatsen.

Hoe ziet het programma eruit?
Het WK Shorttrack vindt plaats van vrijdag 15 maart tot en met zondag 17 maart. Op de openingsdag staan de kwalificaties op het programma, zaterdag worden de wereldkampioenen 500 en 1500 meter bekend, op zondag worden de gouden medailles op de 1000 meter en de relays verdeeld.

Vrijdag 15 maart
Sessie 1 12:00 – 15:09
1500 meter mannen & vrouwen – Kwartfinales
500 meter mannen & vrouwen – Voorrondes en heats

Sessie 2 17:00 – 20:24
1000 meter mannen & vrouwen – Voorrondes en heats
Mixed relay – Kwartfinales
Relay vrouwen & mannen – Kwartfinales

Zaterdag 16 maart
13:32 – 18:00
1500 meter vrouwen & mannen – Halve Finales & Finale
500 meter vrouwen & mannen – Kwartfinales, Halve finales & Finales
Relay vrouwen & mannen – Halve Finales
Prijsuitreiking

Zondag 17 maart
14:02 – 17:40
1000 meter vrouwen & mannen – Kwartfinales, Halve finales & Finale
Mixed relay – Finale
3000 meter relay vrouwen – Finale A
5000 meter relay mannen – Finale A
Prijsuitreiking

*Tijden onder voorbehoud

Hoe is het WK te volgen?
De NOS is het hele weekend live bij het WK Shorttrack. Alle finales op zaterdag en zondag zijn te zien op televisie, vrijdag is er een livestream via NOS.nl. Onder voorbehoud zijn dit de begintijden van de uitzending:

Vrijdag: vanaf 11:55 uur (alleen NOS.nl en app)
Zaterdag: 13:11 uur - 17:59 uur op NPO1
Zondag: 13:12 uur - 17:28 uur op NPO1 (tijdens Studio Sport)

Schaatsen.nl is op locatie om uitgebreid verslag te doen van het WK Shorttrack. Via een liveblog zijn de laatste ontwikkelingen te volgen. Ook zijn de uitslagen, een kijkje achter de schermen en het laatste nieuws te vinden op InstagramFacebookX en Threads. Alle relevante wedstrijdinformatie is te volgen via de kanalen van de ISU. Ritindelingen en uitslagen verschijnen op deze pagina. 

Koning Willem-Alexander te gast bij WK Shorttrack 
Ook is er hoog bezoek tijdens het Nederlandse Loterij ISU WK Shorttrack presented by Odido in Rotterdam. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft bevestigd dat Koning Willem-Alexander op zondag 17 maart een bezoekt brengt aan Ahoy.

Volgens de RVD woont de Koning ‘diverse wedstrijden bij, zal hij ontmoetingen met shorttrackers hebben en kopstukken van de KNSB en de ISU’. Ook krijgt hij dan uitleg over de circulaire ijsbaan die ten behove van het wereldkampioenschap neergelegd is in Ahoy.  

Het is algemeen bekend dat de koning een liefhebber is van schaatsen. Hij zat meerdere keren op de tribunes tijdens de olympische schaatswedstrijden, verrichte in 2017 de opening van Thialf en deed in 1986 mee aan de Elfstedentocht.