KNSB zet definitief streep door marathonseizoen 2020-2021

Donderdag 14 januari 2021
De KNSB zet, gedwongen door de recente ontwikkelingen op coronagebied, definitief een streep door het marathonschaatsseizoen 2020 – 2021. Nu goedkeuring van het ministerie voor het opstarten van de topdivisies opnieuw is uitgebleven, ziet de bond geen mogelijkheden meer om nog een wedstrijdkalender op te stellen.
“Dit doet ongekend veel pijn en niet alleen bij mij, want dit is vooral een klap voor de rijders en alle mensen die bij het marathonpeloton betrokken zijn”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, die de knoop uiteindelijk heeft doorgehakt. “Het was een heel lastig besluit, ik heb hier ook niet van geslapen vannacht. Maar het is helaas onvermijdelijk.” Lang leefde de hoop dat het marathonschaatsen alsnog zou worden toegevoegd aan de lijst met topsportcompetities die mochten worden hervat. In december kreeg de KNSB een nee te horen terwijl andere sporten wel los mochten. Dinsdagavond meldde het ministerie van VWS echter dat dit verzoek opnieuw is afgewezen. De Wit: “Als wij in december bij die eerste tranche hadden gezeten, zouden we nu al weer enkele weken aan het schaatsen zijn geweest. Nu blijven we aan de kant staan. Als je kijkt naar de coronasitiuatie in het land snap ik dat we moeten stoppen. Maar als je ziet welke andere sporten wel weer los mogen, dan vind ik dit heel frustrerend.” De KNSB is sinds het begin van de coronasituatie permanent in overleg met de marathonteams en hun vertegenwoordigende platforms. De insteek was steeds om het seizoen veilig van start te laten gaan, zodra dat zou kunnen. Protocollen lagen klaar om dit alles ook coronaproof te laten plaatsvinden. “Het zit nu in het DNA van de marathonschaatsers dat we nooit opgeven, altijd doorzetten”, zegt Willem Hut, disciplinemanager marathonschaatsen van de KNSB. “Ook de afgelopen week nog hebben we nog een keer geprobeerd de schouders eronder te zetten. We hoopten nog kansen te zien, maar die bleken gewoon niet meer reëel aanwezig.” Woensdagavond vond opnieuw beraad plaats met vertegenwoordigers van de topdvisieteams. Een deel van hen wilde de schouders er nog onder blijven zetten, hopend dat VWS na 9 februari alsnog groen licht zou geven. Anderen wezen op het feit dat reeds ijsbanen dicht zijn en dat trainen steeds lastiger wordt. Daardoor loop je ook de kans op een uitgedund peloton, als er weer gereden zou mogen worden.

Buitenlandse reizen

Omdat het kabinet alle buitenlandse reizen tot en met maart met klem afraadt, zouden de wedstrijden op Zweedse natuurijs in Lulea ook definitief moeten worden afgeblazen. Ze waren al verplaatst naar de tweede helft van maart. De KNSB had de wedstrijdenreeks op de Oostenrijkse Weissensee reeds geschrapt. “Uiteindelijk is het beter om de knoop definitief door te hakken, dan weet iedereen ook waar hij aan toe is. We rijden dus geen wedstrijden meer in 2020-2021”, zegt Willem Hut, disciplinemanager marathonschaatsen van de KNSB. “Dat is heel, heel, heel spijtig, maar er zit helaas niks anders op. Laten we hopen dat het virus snel de kop wordt ingedrukt en dat we na dit verloren seizoen wel weer volledig los kunnen gaan in 2021 -2022. We zien elkaar bij de Jaap Eden.” Op de ijsbaan met die illustere naam in Amsterdam opent het peloton traditiegetrouw het marathonseizoen. Op 24 oktober zou daar de eerste wedstrijd van deze jaargang zijn verreden. Daar ging vanwege de coronapandemie al een streep doorheen. Sindsdien leefden de marathonschaatsers tussen hoop en vrees. Ze trainden maandenlang voor wedstrijden die dus uiteindelijk geen van alle konden doorgaan. “Heel erg jammer”, herhaalt technisch directeur De Wit. “Ik heb grote bewondering voor al die atleten die de afgelopen maanden zo hard hebben door gewerkt. Ik hoop dat velen de verrichte trainingsarbeid kunnen omzetten in mooie wedstrijden bij het inlineskaten, waarvoor we een interessante kalender aan het opbouwen zijn. Daarmee gaan we in april van start, als dat coronatechnisch mogelijk is.”