KNSB verder met bondscoach Niels Kerstholt; Jeroen Otter naar NOC*NSF

Vrijdag 07 april 2023

Niels Kerstholt blijft ook de komende drie jaar bondscoach van TeamNL Shorttrack. De KNSB heeft zijn contract, dat na dit seizoen afloopt, verlengd tot medio 2026. Jeroen Otter keert na zijn sabbatical year niet terug bij de nationale shorttrackploeg, hij wordt coach van coaches bij NOC*NSF.

In de slotfase van het seizoen 2022-2023, dat TeamNL Shorttrack afsloot met acht medailles (vijf gouden) bij het WK in Seoul, is een reeks gesprekken gevoerd over de naaste toekomst van het team. Dit was ook de afspraak die vorig jaar is gemaakt, toen de nieuwe staf werd samengesteld. De KNSB heeft voor de evaluatie alle rijders en stafleden geconsulteerd. 

“De uitkomst van alle gevoerde gesprekken is dat we verder gaan met Niels als bondscoach”, meldt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. “Als beginnend hoofdcoach heeft hij het, samen met de vernieuwde begeleidingsstaf, uitstekend gedaan. De selectie is zowel in de breedte als aan de top sterker geworden, het bewijs daarvan hebben we gezien in Seoul. Ik kies hiermee niet alleen voor de route naar Milaan 2026, maar ook voor de periode daarna. Het is onze gezamenlijke ambitie om onze positie aan de wereldtop van het shorttrack verder uit te bouwen.”

Niels Kerstholt: “Hartstikke mooi dat de KNSB met mij verder wil, nadat ik vorig jaar de sprong in het diepe heb gewaagd. Het is een leerzaam avontuur gebleken, waarin we samen mooie dingen hebben neergezet. Dat smaakt voor mij naar meer. Ik denk dat er een prima basis ligt om toe te werken naar succes op de Olympische Spelen van 2026. Maar onderweg daar naartoe willen we uiteraard ook meedoen om de prijzen. Ik kijk al uit naar het WK van volgend jaar in Ahoy!”

Niels Kerstholt - FOTO KNSB/SHAPEVISIONS

Over de verdere invulling van de begeleidingsstaf worden spoedig afrondende gesprekken gevoerd, maar de verwachting is dat in de samenstelling weinig zal veranderen. 

Jeroen Otter heeft intussen een akkoord bereikt met NOC*NSF, waar hij fulltime aan de slag gaat als coach van coaches. “Gedurende de twaalf jaar bij de KNSB hebben een grote groep sporters, stafleden vrijwilligers, sponsoren en ik vele doelen bereikt. De erkenning van de shorttracksport stond voor ons lange tijd in kapitalen geschreven", zegt Otter. "Ik krijg nu een unieke kans om aan te sluiten bij het NOC*NSF High Performance team en dat voelt als een  geweldige uitdaging. Tevens heb ik het volste vertrouwen dat bondscoach Niels Kersholt de sporter naar nog betere prestaties kan leiden. Vanaf nu zal ik deze spectaculaire sport met grote belangstelling vanaf de zijlijn volgen.