Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

KNSB valt Friesland bij in noodkreet richting Den Haag

Gepubliceerd donderdag 23 maart 2023

Herman de Haan, directeur-bestuurder van de KNSB, maakt zich ernstige zorgen over de nabije toekomst van schaatstempel Thialf in Heerenveen. Hij sluit zich aan bij de brandbrief die GS van Friesland naar het Rijk hebben gestuurd. “Het kan niet zo zijn dat men, juist nu een oplossing in zicht is, Thialf in de kou laat staan”, zegt De Haan.

Hij reageert daarmee op berichtgeving dat GS van Friesland vrezen dat het stadion na de zomer niet meer open kan gaan als financiële steun vanuit Den Haag uitblijft. De Haan vreest voor de gevolgen die dit heeft, zowel voor top- als breedtesport. En dat terwijl de aanleg van een energiehub Thialf structureel uit de problemen zou kunnen helpen.

“De KNSB blijft bezorgd over de exploitatieproblemen van Thialf en de mogelijke gevolgen daarvan voor de schaatssport”, zegt De Haan. “De laatste WK Afstanden, met vier dagen topsport voor volle tribunes, hebben bewezen waarom schaatsen in de top-3 van populairste sporten in Nederland staat. Er is geen ander stadion waarin we een evenement van dat formaat kunnen organiseren. Onze topschaatsers zijn sinds jaar en dag de belangrijkste leverancier van olympische medailles. Om aan de wereldtop te blijven, zijn de beste trainingsfaciliteiten noodzakelijk. En daar dreigt nu een serieus gevaar.”

Hij vreest voor de korte termijn reeds problemen, omdat de kans groot is dat in de komende zomermaanden helemaal geen Thialf-ijs beschikbaar is. “Dit betekent dat onze topschaatsers, zowel langebaan als shorttrack, naar elders moeten uitwijken voor een optimale voorbereiding op het nieuwe seizoen. Dat wil je niet als KNSB, de buitenlandse concurrentie zit ons op de hielen, die blijven we liefst voor.”

Op 5 april vergadert de Tweede Kamer weer over de sportaccommodaties, inclusief Thialf. In aanloop naar dat debat stuurden GS van Friesland hun noodkreet richting Den Haag. De KNSB sluit zich daarbij aan. De Haan: “Het zou een enorme klap voor het schaatsen zijn als Thialf,  vanwege de energiekosten zijn deuren moet sluiten. Wij steunen daarom het pleidooi van Friesland om Thialf, en daarmee de schaatssport, niet in de kou te laten staan. ”

Meer nieuws

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

Niki Wories: ‘Sporters helpen waar we kunnen’

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?