KNSB trekt Rintje Ritsma aan als bondscoach teamonderdelen langebaan

Dinsdag 04 oktober 2022

De KNSB heeft Rintje Ritsma (52) aangesteld als nieuwe bondscoach voor de teamonderdelen bij het langebaanschaatsen. De viervoudig wereldkampioen allround gaat per direct leiding geven aan het proces dat in 2026 moet leiden naar olympisch succes op de ploegachtervolging en mass start.

“We zijn blij en trots dat we Rintje Ritsma hebben kunnen aantrekken. Wij zijn ervan overtuigd dat hij de juiste man op de juiste plek is”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. “Rintje beschikt over een schat aan schaatskennis. Hij kan ervoor zorgen dat betrokken schaatsers en coaches samen de schouders onder de teamonderdelen zullen zetten.”
 
“Dit is een mooie kans om weer actief iets te doen met mijn grootste passie: schaatsen”, zegt Ritsma. “Dit is een functie die mij ligt. Ik zie het als een uitdaging om samen toe te werken naar olympisch succes, waarbij het belangrijk is dat je vertrouwen hebt in elkaar. Het is duidelijk dat mensen er anders in moeten staan, wil je over vier jaar resultaat halen. De trein gaat nu rijden. Wie mee wil, stapt in en toont commitment.” 
 
Ritsma is de opvolger van Jan Coopmans, wiens contract na de Olympische Spelen van Beijing afliep. Na de Spelen heeft de KNSB een grondige evaluatie gehouden over het proces van de teamonderdelen. Voor de komende olympische periode is een nieuw plan van aanpak opgesteld, waarin commitment van alle betrokken rijders van coaches het sleutelwoord is. Zij staan hier positief tegenover, bleek in de gevoerde gesprekken.
 
“Alleen via serieuze samenwerking slaag je erin om de internationale concurrentie voor te blijven. Dat is een belangrijke les van Beijing”, zegt TD De Wit. “Bij rijders en coaches staat de individuele route naar olympisch succes voorop. Maar wil je ook op de teamonderdelen goud halen, dan moet je meer en beter gaan samenwerken. Daarvoor is het nodig om goede afspraken met elkaar te maken én die ook na te komen. De kaders daarvoor hebben wij opgesteld, het is nu aan de bondscoach om dat proces te leiden.”
 
Oud-wereldkampioen Rintje Ritsma is nu aangetrokken om tot en met de Winterspelen van 2026 (Milaan/Cortina d’Ampezzo) leiding te geven aan dit proces. Ritsma schaatste van 1990 tot 2008 op het allerhoogste niveau. Hij werd vier keer wereld- en zes keer Europees kampioen allround. Ritsma nam deel aan vijf Olympische Spelen en vergaarde daarbij zes medailles: twee keer zilver en vier keer brons. 
 
Na zijn actieve loopbaan was Ritsma onder meer schaatsanalist voor de NOS-televisie. Met dat werk zal hij stoppen. Hij begint per direct met zijn baan als bondscoach. “Ik ga deze week meteen aan de slag, want de tijd is kort”, aldus Ritsma. “Eerst gaan we eens kijken wie beschikbaar zijn voor de ploegachtervolging, mass start en teamsprint. Voordat we naar de eerste World Cup gaan, wil ik al wel gezamenlijk hebben getraind.”

Rintje Ritsma (l) en Remy de Wit