Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

KNSB stelt Niels Kerstholt aan als opvolger Jeroen Otter bij Shorttrack TeamNL

Gepubliceerd woensdag 11 mei 2022

Huidig bondscoach Jeroen Otter (57) neemt in het shorttrackseizoen 2022-2023 een sabbatical. Hij doet komend jaar een stap terug, maar blijft één dag per week als klankbord bij het nationale team betrokken. Oud-shorttracker Niels Kerstholt (39) volgt hem op als bondscoach van TeamNL. De KNSB zal in overleg met Kerstholt nog een assistent-coach en teammanager aanstellen om de staf te completeren.

Foto : Inge Wiedijk

Sinds 2010 is Jeroen Otter bondscoach van de Nationale Trainingsselectie Shorttrack (NTS). Onder zijn regie hebben de Nederlandse shorttrackers zich in de wereldtop van deze schaatsdiscipline genesteld. Dat werd afgelopen winter bevestigd met de oogst van vijf olympische medailles, waarvan twee gouden.  
 
In deze twaalf jaar beleefde het team ook zware tegenslagen, waaronder het overlijden van Lara van Ruijven (2020), het brandongeluk van Sjinkie Knegt (2019). “Het zijn twaalf intense jaren geweest, die veel van ons allen hebben gevraagd. Het is nu, in het jaar na de Spelen van Beijing, een goed moment om een beetje afstand te nemen”, zegt Otter.
 
Zijn ‘sabbatical year’ neemt hij niet om stil te zitten, integendeel. “Ik wil ook weer bijdragen aan een plan voor de Spelen van 2026. Waar valt winst te halen? Hoe kunnen we weer net even vernieuwender zijn dan wanneer we voortborduren op wat we gedaan hebben? Ik weet dat Niels een belangrijke rol kan spelen bij die vernieuwing. maar we zullen ook  rondkijken bij andere coaches en andere sporten en daarvoor rustig de tijd nemen. Dat is een must als je in 2026 weer succesvol wilt zijn.”
 
Die ambitie is duidelijk aanwezig. Het verlofjaar loopt tot mei 2023. Dan keert Otter terug bij de NTS en zullen Kerstholt en Otter verder werken aan de route naar Milaan 2026. “Het komende jaar blijf ik als klankbord beschikbaar voor Niels en de nieuwe staf”, zegt Otter. “Ik loop al wat langer mee en word ook een jaartje ouder, terwijl de atleten gemiddeld van dezelfde leeftijd zijn. Het is goed om na te denken hoe je nog van meerwaarde voor dat team kan zijn en ik ben de KNSB dankbaar voor het creëren van deze luxe positie.”
 

Jeroen Otter praat de gehele ploeg bij over de beslissing een sabbatical te nemen. | Foto : Dennis Kruijswijk

Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB: “Het Nederlandse shorttrack is momenteel wereldtop, maar dat willen we ook blijven. Daarom is het goed dat Jeroen zijn blik komend jaar verruimt, want daar worden we samen sterker van in aanloop naar de Spelen van Milaan/Cortina 2026. Bovendien krijgen andere coaches nu de kans zich te ontplooien en dat is een speerpunt in het topsportbeleid van de KNSB.” 
 
Nieuwe bondscoach Kerstholt, die in 2006 bij de eerste lichting NTS-rijders hoorde,  was actief op drie Olympische Spelen en nam na Sotsji 2014 afscheid als actief shorttracker, met op zijn erelijst onder meer één wereldtitel (relay) en vier gouden EK-medailles. 
Sinds 2018 is Kerstholt hoofdcoach van KNSB Talent Team Midden-Oost (Utrecht). Ook is hij shorttrack-analist bij tv-uitzendingen van de NOS. Dat werk ruilt hij graag in voor de functie van bondscoach bij de nationale ploeg. “Ik ben vereerd dat ik ben gevraagd om aankomend seizoen een succescoach als Jeroen Otter op te volgen”, zegt Kerstholt. “Dit zie ik als een blijk van waardering voor hoe ik heb gefunctioneerd als coach van het KNSB Talent Team Midden-Oost op de Vechtsebanen.”  
 
Hij kijkt er naar uit om te werken met de NTS-rijders, van wie hij er enkele al trainde bij het KNSB Talent Team. “Het voelt voor mij ook als een cirkel die sluit. Toen ik als shorttracker begon, bestond de shorttracktop in Nederland uit een groepje sporters die hunkerden naar professionaliteit. Ik mocht meegroeien met de sport en mijn carrière afsluiten na vele mooie hoogtepunten. Toen ik er in 2014 uit stapte, zijn het NTS en de KNSB Talent Teams daaronder continu doorontwikkeld. Dat ik gevraagd word om weer in te stappen op het hoogste niveau voelt voor mij dan ook extra bijzonder. Ik heb er ontzettend veel zin in om mijn kennis en ervaring in te zetten om de shorttracktoppers van Nederland op een nog hoger niveau te krijgen richting de toekomst.”
 
De rijders van Shorttrack TeamNL zijn sinds vanochtend, na een meeting in Thialf, allen op de hoogte van het nieuws.  “Liefst ga je gewoon met elkaar door, maar ik begrijp Jeroens keuze”, reageert Suzanne Schulting. “Hij doet dit werk al eventjes, het is logisch dat hij even rust neemt en op zoek gaat naar nieuwe prikkels. Als je altijd blijft doen wat je deed, krijg je wat je hebt. De concurrentie zit niet stil en ik wil graag over vier jaar weer met een x-aantal medailles terugkeren van de Spelen.”
 
Ook Sjinkie Knegt noemt het besluit van bondscoach Otter ‘best logisch’. “Hij doet dit werk al twaalf jaar met veel plezier en passie. Als hij in de toekomst nog veel wil betekenen voor ons team dan is het goed dat hij nu een klein stapje terug doet. Ik denk dat hij er niet verkeerd aan doet.”
 
Binnen de begeleidingsstaf van Shortttrack TeamNL staan nu nog twee vacatures open. De KNSB zoekt per direct een teammanager en een assistent-coach. Dat komt door het stoppen van de Belg Pieter Gysel als asisstent-coach en het vertrek van assisent-coach/teammanager Koen Hakkenberg, die beoogd opvolger is van Kerstholt als coach van het KNSB Talent Team Midden-Oost.

Meer nieuws

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?