KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

Donderdag 07 december 2023

De KNSB begint met een nieuwe opleiding, die deelnemers in tien weken klaarstoomt tot schaatsinstructeur niveau 2. KNSB Opleidingen werkt hiervoor samen met MBO Rijnland in Leiden. De lessen beginnen op 11 januari 2024, ze vinden plaats in de gloednieuwe IJshal De Vliet.

De opleiding is niet alleen bestemd voor studenten van het MBO Rijnland zelf, maar ook voor externe geïnteresseerden. “Dat kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die les (willen) geven op een schaatsschool”, vertelt Marieke Jonker van KNSB Opleidingen. De Rijnland-studenten van de afdeling Sport en Bewegen konden in hun tweede jaar al uit diverse sporten een instructeursopleiding kiezen, schaatsen zit daar vanaf nu dus ook tussen.

Het is voor het eerst dat de schaatsbond een opleiding tot instructeur aanbiedt. Het is de bedoeling om dit ook elders in het land te doen, in samenwerking met andere mbo-opleidingen. Tot heden leidde de KNSB alleen trainer/coaches op, die bij verenigingen schaatstraining geven.

Deze nieuwe opleiding leert instructeurs om sporters in korte tijd de schaatstechniek bij te brengen. “Dat vraagt een andere aanpak dan wanneer je als trainer bij een vereniging een jaar rond met schaatsers aan de slag bent”, aldus Jonker. “We merken dat er steeds meer behoefte is aan instructeurs, daar spelen we nu met deze opleiding op in.”

“Als instructeur laat je mensen op een leuke manier kennismaken met het schaatsen. Ze zijn maar een korte periode bij jou, dus je brengt hun echt de basisvaardigheden bij. Dat is waar het in deze opleiding om draait”, zegt Jeroen Straathof, die samen met Dick Nap de opleiding Instructeur 2 gaat geven.

De startdatum is 21 december. Inschrijven kan via deze link. De deelnemers gaan echt in de praktijk, dus op het ijs aan de slag. De samenwerking met het MBO Rijnland is nieuw voor de KNSB. De schaatsbond ziet kansen om in De Vliet meer cursussen te geven.. Jonker: “We willen van Leiden echt de opleidingsplek voor Zuid-Holland maken.”

“Met deze opleiding spelen we in op een maatschappelijke vraag, namelijk de behoefte aan goed opgeleide schaatsinstructeurs, en we bieden onze studenten een extra richting om zich in te specialiseren”, zegt Jordy Gijsberts, onderwijsmanager van MBO Rijnland. Voorlopig hebben acht (derde- en vierdejaars) studenten buitensport & snowsport zich aangemeld. “We zijn benieuwd hoe het aanslaat, hoe de samenwerking bevalt en hoe we dit eventueel kunnen opschalen.”

Uitgebreide informatie over de nieuwe opleiding vind je op knsb.nl.

Foto: Sander Chamid