KNSB start opleiding ST-3 samen met IJshockey Nederland en ROC Tilburg

Woensdag 15 november 2023

De KNSB start volgende week met een bijzondere opleiding tot schaatstrainer-coach niveau 3. Voor het eerst is ROC Tilburg de organisator van deze opleiding ST-3. Het is bovendien een primeur dat de KNSB voor deze opleiding samenwerkt met een collega-sportbond: IJshockey Nederland.

“Vooral die samenwerking is op dit niveau helemaal nieuw voor ons”, zegt Marieke Jonker van KNSB Opleidingen. “Ik hoop dat hierdoor een mooie kruisbestuiving ontstaat: dat onze schaatstrainers leren van het ijshockey én andersom. Het is heel mooi dat op deze manier hun kennis en ervaring verrijkt kunnen worden.”

IJshockey Nederland legde vorig jaar de basis voor deze gezamenlijke opleiding tot trainer-coach niveau 3. Achterliggende gedachte: als je de handen ineen slaat, heb je sneller voldoende deelnemers, waardoor je de inhuur van docenten en ijs betaalbaar kunt houden. “Bovendien is het leuk als trainer-coaches eens bij elkaar over de schutting kijken, ik ben ervan overtuigd dat dat leuke nieuwe ideeën oplevert”, zegt Theo van Gerwen, directeur van IJshockey Nederland.

Voor diverse trainersopleidingen werkt de KNSB al samen met instellingen uit het onderwijs, waaronder het CIOS Heerenveen, de Hogeschool van Amsterdam en het Horizon College in Alkmaar. De KNSB wil zulke samenwerkingen ook elders in het land realiseren. ROC Tilburg is de eerstvolgende partner, waar de nieuwe opleiding start op 22 november.

“Wij spelen als regionaal opleidingencentrum graag in op de vraag die in de regio leeft”, zegt Corné Haanskorf, coördinator bij de afdeling Sport en Bewegen van het ROC Tilburg. “We weten dat in Midden-Brabant vanuit verschillende sporten vraag is naar goede trainers. Voor sportbonden is het soms lastig om zo’n opleiding zelf op te zetten. We beginnen nu met ijshockey en schaatsen; volgend jaar sluiten naar verwachting nog twee sportbonden aan.”

Docenten van het ROC Tilburg geven les in de ‘generieke’ vakken, zoals pedagogiek, didactiek, trainingsleer en blessurepreventie, die alle cursisten samen volgen. Voor de sportspecifieke lessen, zoals schaatstechniek, coachen en trainingsvormen, huurt ROC Tilburg opleiders van de KNSB in. Dat zijn Manon Spruit en Tim Salomons. Bij deze lessen volgen ijshockeyers en schaatsers hun eigen route.

Deze opleiding tot schaatstrainer-coach niveau-3 in Tilburg start op 22 november. Theorielessen zijn bij ROC Tilburg in het sportcomplex T-Kwadraat, praktijklessen worden gehouden op de aanpalende Ireen Wüst IJsbaan of in de gymzaal van ROC Tilburg. Inschrijven is nog mogelijk. Meer informatie over de opleiding vind je hier.