Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

KNSB reist vanwege coronapandemie niet naar WK Junioren in Japan

Gepubliceerd woensdag 13 januari 2021
Nederland neemt niet deel aan het WK Junioren (langebaan) in Hachinohé City in Japan. De KNSB heeft het nationale juniorenteam vandaag afgemeld voor dit WK, dat zou worden gehouden van 19 t/m 21 februari. Onzekerheid over de impact van coronamaatregelen is de belangrijkste reden voor de afmelding.

“Dit besluit nemen we met pijn in het hart”, zegt Peter Kolder, bondscoach junioren van de KNSB. “Het is misschien wel voor het eerst in de historie dat Nederland ontbreekt op het WK. We hadden bovendien weer enkele titels te verdedigen. Maar wanneer je naar Japan afreist, moet het wel verantwoord zijn. Wij zaten met te veel onzekerheden.”

De afgelopen weken is er intensief contact geweest met de ISU. Vele vragen werden beantwoord, maar uiteindelijk hebben Kolder en de Selectiecommissie Langebaan Junioren besloten om het Nederlandse team toch terug te trekken.

Bij de potentiële WK-deelnemers zitten enkele rijders die de voorbije maanden met corona zijn besmet. Zij lopen daardoor grote kans om in Japan een positief testresultaat te krijgen. Is dat het geval, dan zou voor die rijder meteen een streep door de wedstrijden gaan. Hij/zij zou bovendien minimaal veertien dagen in quarantaine moeten.

Wat ook meespeelt is dat buitenlandse deelnemers pas op 14 of 15 februari Japan mogen binnenreizen, waardoor acclimatiseren en het verwerken van jetlags zeer lastig is. Daarbij komt dat een aantal grote landen, zoals Canada en Duitsland, zich nog niet hebben aangemeld waardoor de kans op een gedevalueerd deelnemersveld groot is.

“Alles bij elkaar heeft dat geleid tot onze beslissing”, zegt Kolder. “Heel vervelend, te meer omdat dit nog de enige internationale wedstrijd was die op de kalender stond. Laten we hopen dat de coronamaatregelen in eigen land na 9 februari wel versoepeld kunnen worden en dat we ook voor onze junioren hier nog enkele mooie wedstrijden kunnen houden.”

Meer nieuws

Campagne KNSB en VeiligheidNL: Lekker inlineskaten, ga goed voorbereid op pad!

Daikin NK G-Inlineskaten van start

Suzanne Schulting kiest voor aangepaste voorbereiding op nieuwe seizoen

Tilburg vanaf 2024 gaststad voor internationale shorttrackwedstrijden

KNSB geeft vader Sjoukje Dijkstra postuum zijn NK-titel terug

Vacature: Competitieleider Marathonschaatsen en Inlineskaten bij de KNSB

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven

Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?