KNSB reist met juniorenteam naar testevent langebaan in Beijing

Donderdag 30 september 2021
De KNSB vaardigt een schaatsteam van negen junioren af naar het olympische testevent in Beijing, dat plaatsvindt van 8 t/m 10 oktober. Doel van de missie is dat de jonge schaatsers internationale ervaring opdoen én dat het begeleidingsteam de situatie ter plekke verkent met het oog op de Olympische Spelen 2022.
Foto: Sander Chamid

Het KNSB Talent Team NL reist zondag af naar de Chinese hoofdstad. De equipe staat onder leiding van Peter Kolder, bondscoach junioren van de KNSB, die zelf van 2016-2018 als trainer in China werkte. “Eén ding is zeker: dit wordt voor de rijders een zeer leerzame reis, waarbij niet alles zal gaan zoals je verwacht”, aldus Kolder. “Aan de andere kant zullen we met alle egards worden ontvangen, want zo zijn de Chinezen ook wel weer.”

De bondscoach neemt negen rijders mee, 5 vrouwen en 4 mannen. De schaatsers zijn vooral afkomstig van de regionale KNSB Talent Teams. De meesten zouden vorig seizoen deelnemen aan de WK Junioren in Japan, dat vanwege corona werd afgelast.

Vanwege diezelfde pandemie ging het gebruikelijke testevenement voor de Olympische Spelen, de WK Afstanden, afgelopen seizoen niet door in Beijing. Dat verhuisde toen naar Heerenveen. Om buitenlandse atleten toch kennis te laten maken met de olympische schaatsarena, staat nu deze Experience Beijing Speed Skating China Open op de kalender voor 8-10 oktober.

Het aantal buitenlandse teams dat naast Nederland aan de start verschijnt is echter zeer beperkt. Kolder: “Alleen China zelf en Zuid-Korea nemen deel.” Bij de commerciële topteams in Nederland bestond in deze fase van het olympisch seizoen geen animo om deel te nemen. Dat past niet in hun seizoensopbouw en er was onzekerheid over de coronamaatregelen.

Ook de KNSB heeft tot gisteren getwijfeld of het juniorenteam wel naar Beijing zou afreizen. Er was onzekerheid of de speciaal door de Chinezen aangewezen chartervlucht wel coronaveilig zou zijn. En de vrees bestond dat rijders bij een positieve testuitslag 21 dagen in volledige afzondering in een Chinees hotel zouden worden geplaatst.

“Vandaag hebben wij zwart op wit gekregen, dat beide zaken in orde zijn”, meldt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. “Het vliegtuig is speciaal voor ons gereserveerd. En we hebben de garantie dat een rijder als hij positief test in Beijing altijd begeleid mag worden door onze bondsarts. Wat ik niet wil is dat onze jonge talenten daar iets vervelends overkomt en aan hun lot overgeleverd zijn. Die zorg is, in nauw overleg met de ISU, weggenomen.”

De Wit heeft er alle begrip voor dat topteams nu niet naar Beijing afreizen. “Het is een vriendschappelijke wedstrijd, waarin voor onze toprijders niets op het spel staat.” Hij hecht echter wel grote waarde aan deze trip. “Het is immers onze enige kans om de olympische schaatsarena te verkennen. Dat zullen we dan ook zeker doen.”

Voor bondscoach Kolder is de trip van belang, omdat de talenten hier internationale ervaring kunnen opdoen. “Dit is de generatie die we klaarstomen voor de Spelen van 2026. Voor hen wordt dit een een lesje topsport op een ander vlak dan ze gewend zijn. Je zult dingen moeten nemen zoals ze zijn en leren je niet druk te maken over zaken die je toch niet kunt beïnvloeden. Ik kijk er naar uit, heb twee jaar met groot plezier in China gewerkt.”

De volgende schaatsers maken deel uit van de Nederlandse equipe voor Beijing:


Vrouwen
Maud Lugters (Development Team Gewest Fryslan)
Isabel Grevelt (KNSB Talent Team Noordwest)
Leonie Bats (KNSB Talent Team Noord)
Evi Gelling (KNSB Talent Team Noord)
Sophie Kraaijeveld (KNSB Talent Team Zuidwest)

Mannen
Jur Veenje (Development Team Gewest Fryslan)
Tim Prins (KNSB Talent Team Noord)
Gert Wierda (KNSB Talent Team Noord)
Kayo Vos (KNSB Talent Team Noord)