KNSB presenteert boek tijdens eerste Dag van de Natuurijsmeester: 'Ode aan ambacht dat zich blijft vernieuwen.'

Donderdag 26 januari 2023

Natuurijsmeesters noemen het de ‘Febrewaris koarts’: gaat het deze winter nog genoeg vriezen om de schaatsen onder te binden? Het is ook de belangrijkste vraag in Thialf tijdens de eerste Dag van de Natuurijsmeester op 4 februari: hoe kunnen we weer zo snel mogelijk het ijs op? Op deze dag is ook de officiële presentatie van het boek De Natuurijsmeester.

Enkele jaren geleden dreigde een tekort aan natuurijsmeesters. Een landelijke wervingscampagne, geïnitieerd door de KNSB en in samenwerking met Unox, zorgde voor de aanmelding van 800 vrijwilligers. 400 van hen zijn inmiddels in opleiding om zich te bekwamen in het ‘vernieuwende ambacht’ van natuurijsmeester.
 
Gilde van natuurijsmeesters
Op zaterdag 4 februari vindt de eerste Dag van de Natuurijsmeester plaats. “Een ode aan het ambacht, dat zich blijft vernieuwen! We vieren deze dag de liefde voor natuurijs en het plezier van het schaatsen met elkaar”, zegt Jan van den Berg, bij KNSB-partner Unox verantwoordelijk voor het Gilde van Nederlandse Natuurijsmeesters. Het vorig jaar opgerichte gilde brengt alle kennis over natuurijsbanen bij elkaar en wil daarmee de toekomst van het vak veiligstellen.
 
In Nederland kennen we steeds minder perioden van vorst. “En die kou heb je toch echt nodig voor het creëren van een natuurijsbaan”, zegt Ger Beernink, de nieuwe voorzitter Natuurijs  bij de KNSB. “Ondanks de klimaatverandering is het voor het behoud van schaatsen op natuurijs in Nederland belangrijk dat het ambacht van het creëren van een baan in de buitenlucht in enkele dagen, oftewel nachten, vorst tot stand gebracht kan worden. Daar hebben we een flink aantal natuurijsmeesters voor nodig en een flinke dosis kennis.”
 
Om de Dag van de Natuurijsmeester te vieren nodigen KNSB en Unox natuurijsmeesters uit voor een middag in ijsstadion Thialf, waar dan het Daikin NK Afstanden plaatsvindt. Een dag gegarandeerd ijs is niet het enige wat de natuurijsmeesters geboden wordt; er is ook gelegenheid om kennis en ervaringen uit te wisselen. Jan van den Berg: “Het is fantastisch om zo’n grote groep natuurijsmeesters bij elkaar te zien en alle verhalen te horen. En dat daardoor in heel Nederland de kans groter wordt dat we straks weer kunnen schaatsen”.

Boek ‘De Natuurijsmeester’
Op 4 februari wordt ook het nieuwe boek ‘De Natuurijsmeester – onmisbaar voor de ijsvloer van morgen’ uitgereikt aan de aanwezige natuurijsmeesters. Oud-schaatser Erben Wennemars krijgt, als liefhebber van natuurijs, het eerste exemplaar uitgereikt en aan hem de eer om vervolgens de eerste boeken te overhandigen aan de aanwezige helden van het schaatsen op natuurijs.
 
Het boek is een naslagwerk voor gediplomeerde natuurijsmeesters. Het staat vol verhalen, wetenswaardigheden en foto’s. Het is een bron van kennis voor natuurijsmeesters en bedoeld om deze kennis op volgende generaties over te brengen. “Natuurijsmeesters houden de cultuur van schaatsen op natuurijs verantwoord in stand. En daar komt heel wat bij kijken. Hun mentaliteit én soms eeuwenoude kennis is vastgelegd in dit prachtige boek, dat ook nog eens dient als handleiding voor de natuurijsmeester van morgen”, aldus de auteurs Teun Breedijk en Johan Boef.
 
Het boek (voor iedereen die van natuurijs houdt), is te bestellen via www.natuurijsmeester.nl.

Dikke van Dale
Natuurijsmeester Philip van der Post van de Warmondse IJs- en Skeelerclub kijkt uit naar de Dag van de Natuurijsmeester: “Het is natuurlijk best een lokaal ambacht. Je werkt als natuurijsmeester samen met een groep ijsfanaten van je eigen club. Dan is het interessant om op zo’n dag als deze tientallen collega’s uit alle windstreken te spreken.” Want kennisdeling is volgens Van der Post een belangrijk aspect van het Gilde van Nederlandse Natuurijsmeesters.
 
Ger Beernink: “We hopen natuurlijk dat we in februari nog een keertje kunnen schaatsen op natuurijs.” In februari 2021 maakten we ons nog op voor een paar heerlijke dagen in de koude buitenlucht en kon er in heel Nederland bijna een week lang geschaatst worden. Een volgend streven voor het gilde? “Dat het woord 'natuurijsmeester' volgend jaar eindelijk in de Dikke van Dale staat”.

Het boekomslag van De Natuurijsmeester, geschreven door Ten Breedijk en Johan Boef. Hoe boek wordt op 4 februari officieel gepresenteerd in Thialf tijdens de eerste Dag van de Natuurijsmeester.
IJsmeesters aan het werk bij de natuurijsbaan van Warmond.