KNSB organiseert Daikin NK Inlineskaten 100 meter sprint in Vondelpark Amsterdam

Vrijdag 27 mei 2022

Mooi nieuws voor de liefhebbers van het inlineskaten: op 26 juni a.s. vinden in het Amsterdamse Vondelpark de Daikin NK 100 meter plaats. De broers Ronald en Michel Mulder, voormalige wereldtoppers op schaats en inlineskates, zijn ambassadeurs van het evenement.

Dit toernooi past in de KNSB-aanpak om elk jaar een NK Inlineskaten te organiseren op een iconische locatie, zoals in 2020 op het Circuit Zandvoort. “Dan denk je al gauw aan het Vondelpark. Een prachtige plek, waar volop geskeelerd wordt”, zegt Marcel Scheperkamp, disciplinemanager inlineskaten van de KNSB. “We zijn blij met de enthousiaste medewerking van de gemeente Amsterdam, die deze week de vergunning heeft afgegeven.”

De Daikin NK 100 meter Inlineskaten beginnen zondag 26 juni om 14 uur, op het asfalt aan de zuidkant van het Vondelpark, en zijn om 17 uur afgelopen. Het is een kampioenschap voor zowel senioren als jeugdrijders (junioren A en B en kadetten). Per categorie zijn maximaal twintig deelnemers, van wie de besten in de finales strijden om de nationale titels.

Aan de start verschijnen Nederlands beste inlineskaters, onder wie Rémon Kwant, Glenn Nijenhuis, Kay en Rick Schipper, Lianne van Loon en Fleur Huls. Ook doen enkele olympische schaatsers mee, onder wie Merijn Scheperkamp (Jumbo-Visma). Die zegt: “Hartstikke leuk, dit NK op een heel mooie locatie, een goed visitekaartje voor de sport. Ik hoop dat het veel jonge kinderen inspireert om ook te gaan inlineskaten.” 

Ronald en Michel Mulder, beiden gestopt als topsporter, verlenen graag hun medewerking aan deze Daikin NK Inlineskaten. Het is de bedoeling dat zij die zondagmiddag voorop gaan in een promo-skeelerrondje door het Vondelpark. De voorbereidingen zijn nu in volle gang. Als het een succes wordt, wil de KNSB het evenement volgend jaar uitbreiden, bijvoorbeeld door ook een NK Marathon Inlineskaten in Amsterdam te houden. 

“Het is fijn te merken dat de gemeente ook al meteen doordenkt”, zeg disciplinemanager Scheperkamp. “Samen zien we grote mogelijkheden voor het inlineskaten, een urban sport die uitermate geschikt is om via scholen veel meer mensen in beweging te krijgen. We willen echt proberen of we uiteindelijk van iets kleins iets heel groots kunnen maken.”

In het weekeinde van deze Daikin NK 100 meter in Amsterdam strijden ’s lands beste inlineskaters eerder al om andere titels in het Utrechtse Achterveld. Daar zijn op 24 juni de diverse wegwedstrijden en op 25 juni de NK marathon. Meer informatie over al deze wedstrijden vind je op schaatsen.nl.

Rémon Kwant (r) is een van de toppers die meedoen aan de Daikin NK 100 meter in het Vondelpark. Foto Neeke Smit.