Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

KNSB ontmoet vrijwilligers in schaduw WCKT Thialf

Gepubliceerd vrijdag 3 november 2023

In de schaduw van de schaatstoppers die in actie kwam tijdens het World Cup Kwalificatie Toernooi, waren vorig weekeinde ook veel vrijwilligers actief in Thialf. Naast het korps dat het toernooi in goede banen leidde, waren vrijwilligers van schaatsclubs uit heel het land naar Heerenveen afgereisd om zich te laten inspireren, netwerken of kennis op te doen.

Team Sportparticipatie van de KNSB hield in de Thialf Lounge twee bijeenkomsten: een voor vertrouwenscontactpersonen en een voor baancommissies. Een verdieping lager, in zaal De Friese Doorloper, ontving het managementteam van de KNSB bestuurders uit de ledenraad, raad van toezicht, secties en gewesten. Bovendien ontving de KNSB nog een delegatie opleiders en werd in de perszaal een spelregelsessie gehouden.

De dertig vertrouwenscontactpersonen (VCP’s) die naar Thialf waren gekomen voor de intervisie-sessie bleken vooral behoefte te hebben om ervaringen met elkaar uit te wisselen. Hoe ga jij te werk op de club, wat gaat goed en tegen welke obstakels loop je aan? Een sociaal veilig sportklimaat willen we allemaal en daarom hebben veel verenigingen intussen een VCP aangesteld. Die staat er wel vaak in zijn/haar eentje voor en dan is het fijn om eens met collega-VCP’s te kunnen sparren.

Dat gebeurde dan ook volop tijdens de bijeenkomst onder leiding van Maaike Pekelharing (vertrouwenscontactpersoon KNSB) en Petra van den Hoek (integriteitsmanager KNSB). De VCP’s wisselden kennis uit, bespraken twee praktijkvoorbeelden en leerden zo van elkaar. Dat alles in een open atmosfeer, serieus maar met ruimte voor een lach. De onderlinge gesprekken gingen later op de tribune van Thialf rustig door.

Na de vertrouwenscontactpersonen kwamen bestuurders van baanverenigingen en -commissies bij elkaar in de Thialf Lounge. Zij zijn actief bij de 22 kunstijsbanen in het land: ze faciliteren ijs voor verenigingen, plannen en organiseren wedstrijden en activiteiten op en rond de eigen ijsbaan. Voor de KNSB zijn baanverenigingen/-commissies een belangrijke schakel om samen de breedtesport te versterken, door vernieuwing van het sportaanbod. Samen zullen we daarover komend seizoen verder in gesprek gaan, in Thialf werden al diverse kansen en knelpunten met elkaar besproken.

Ook die gesprekken gingen op de tribune vrolijk verder, met de ogen gericht op Femke, Jutta, Kjeld en alle andere toppers die World Cup-tickets binnenhaalden of er net naast grepen. De vrijwilligers zagen ook dat Elisa Dul een diskwalificatie kreeg, wegens overschrijden van de lijn, die later werd teruggedraaid. Het hanteren van de spelregels is minder eenvoudig dan het lijkt.

Die boodschap wordt ook duidelijk tijdens een jaarlijkse kennissessie voor de pers. Verslaggevers van tv, radio en kranten werden ook tijdens dit WCKT bijgepraat over de laatste ontwikkelingen op het gebied van spelregels. Scheidsrechter Berri de Jonge en starter Janny Smegen, beiden internationaal actief, gaven tekst en uitleg. Net als alle andere jaren werd dit enthousiast ontvangen.

Als laatste had KNSB Sportparticipatie een groep opleiders op bezoek in Thialf. Opleiders die namens de schaatsbond trainingen, cursussen, bijscholingen en opleidingen verzorgen waren uitgenodigd voor een gezellig samenzijn: om kennis uit te wisselen en te genieten van de races op het ijs, die bovendien weer leerzame gesprekstof opleverden.

“Wij kijken terug op een geslaagd dagje-Thialf”, zegt Jurre Trouw, manager sportparticipatie van de KNSB. “Achter de schermen zijn vrijwilligers het hele jaar actief, maar met het WCKT is het schaatsseizoen voor het grote publiek officieel begonnen. Samen voor het schaatsen & skaten luidt ons motto, en de schaatssport kan zeker niet zonder vrijwilligers. Door een aantal van hen uit te nodigen voor het WCKT willen wij onze waardering voor hun werk laten blijken. En dat gaan we vast wat vaker doen.”

Meer nieuws

KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?