Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

KNSB neemt afscheid van bondscoach Jan Coopmans

Gepubliceerd donderdag 31 maart 2022
De KNSB zal het contract van bondscoach Jan Coopmans (64), dat medio dit jaar afloopt, niet verlengen. Coopmans was sinds 1 januari 2019 bij het langebaanschaatsen verantwoordelijk voor de teamonderdelen: ploegenachtervolging, mass start en teamsprint.
Foto : Martin de Jong

In de voorbije vier seizoenen werden op deze nummers onder meer twaalf wereldtitels behaald, maar bij de Winterspelen in Beijing viel de oogst tegen. Irene Schouten werd olympisch kampioene mass start en de vrouwen behaalden brons op de ploegenachtervolging. De mannen behaalden geen podiumplaats op de Olympische Spelen.

“We hebben de samenwerking breed geëvalueerd, inclusief de doelstelling om bij de Olympische Spelen op de teamonderdelen minimaal drie medailles te halen, liefst gouden”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. “Op basis van deze evaluatie hebben we besloten het contract van Jan niet te verlengen. We hopen wel dat zijn enorme kennis en ervaring voor de schaatssport behouden zullen blijven.”

“Dit komt niet onverwacht. We hadden in Beijing meer goud moeten winnen. Het is begrijpelijk dat de KNSB niet verlengt”, reageert Jan Coopmans. “Ik ben dankbaar, ook omdat ik de laatste jaren van twee grote schaatsiconen van nabij heb mogen meemaken. Ik ben nu ‘einde contract’ en dus een vrij man. Volgende maand word ik 65, maar ik heb nog te veel ambitie om al met pensioen te gaan.”

De KNSB gaat de komende periode in overleg met de topteams kijken hoe de teamonderdelen het best kunnen worden aangestuurd tot en met de Winterspelen van 2026. Die Olympische Spelen zullen plaatsvinden in Italië (Milaan/Cortina d’Ampezzo).

Meer nieuws

KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?