KNSB maakt selectievolgorde (SEVO) bekend voor Olympisch Kwalificatietoernooi (26-30 dec)

Vrijdag 17 december 2021
Welke podiumplekken geven na het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) recht op olympische startbewijzen? De Selectievolgorde (SEVO) waarin dit is vastgelegd, is vandaag officieel bekendgemaakt door de Selectiecommissie Langebaan (SLC) van de KNSB. “Alle rijders weten nu waar ze aan toe zijn tussen Kerst en Oud en Nieuw”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB.

De SEVO is elke vier jaar het document waar langebaanschaatsers reikhalzend naar uitkijken. Bij de afgelopen World Cups hebben de rijders het maximum aantal olympische startplaatsen voor TeamNL binnengehaald. Dit betekent dat Nederland 9 mannen en 9 vrouwen naar Beijng mag afvaardigen, iets wat overigens pas definitief zeker is als de ISU dat op 24 december officieel bevestigt. Bij het OKT, van 26 t/m 30 december in Thialf, wordt uitgemaakt welke schaatsers zich plaatsen voor de Winterspelen.

Per afstand mag Nederland 3 rijd(st)ers inzetten, alleen op de langste afstanden (5000m vrouwen en 10.000m mannen) en de mass start zijn dat er slechts twee. Bij het invullen van die 2 keer 9 namen is de SEVO leidend. De man die bij het OKT de 1000 meter wint is zeker van een olympisch startbewijs, maar de vrouw die derde wordt op de 500 meter moet nog even afwachten of het ticket voor Beijing binnen is.

Hoe dat in elkaar steekt, is een puzzel die de SCL afgelopen week heeft gelegd. “Leidend daarbij is de vraag: op welke afstanden hebben we de grootste kans op gouden medailles”, legt De Wit uit. “Die berekening hebben we gemaakt op basis van de resultaten bij de World Cups en het WK van vorig seizoen en de eerste drie World Cups van dit seizoen. De laatste World Cup in Calgary hebben we uiteindelijkniet mee laten wegen, omdat daar het deelnemersveld niet voldoende representatief was.”

Bij het samenstellen van de SEVO werkt de KNSB ook dit jaar samen met wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen. Voordat de SEVO definitief is vastgesteld, heeft de SCL overleg gevoerd met coaches van de topteams en overige betrokken ploegen. De Wit: “Dat overleg verliep zonder ruis, het was constructief en goed, zoals alle ploegen zich ook uitstekend hebben ingezet om dat maximum aantal olympische startbewijzen binnen te halen. Daar ben ik blij mee en trots op.”

Dit alles heeft geleid tot de volgende Selectievolgorde voor het OKT:

Van 26 t/m 30 december vindt in Thialf het Olympisch Kwalificatietoernooi plaats. Meer informatie over dit toernooi, inclusief het voorlopige programma vind je op schaatsen.nl. Vanwege de coronamaatregelen worden deze wedstrijden verreden zonder publiek, maar ze zijn wel live te volgen op televisie, via de NOS op NPO1.

Na het OKT vergadert de Selectiecommissie Langebaan over de samenstelling van TeamNL voor de Olympische Spelen in Beijing. De uitslagen van het OKT vormen de basis, maar de SCL bekijkt ook of hij gebruikmaakt van zijn bevoegdheid om schaatsers aan te wijzen. In de reglementen is ruimte voor drie aanwijsplekken per sekse. Die kunnen onder meer nodig zijn om de ideale achtervolgingsploeg of het sterkste duo voor de mass start samen te stellen.

Uiterlijk 2 januari worden deze beraadslagingen afgerond en geeft technisch directeur De Wit de 18 namen door aan NOC*NSF, dat spoedig daarna die voordracht officieel zal bekrachtigen.