KNSB maakt selectie TeamNL voor Spelen Beijing bekend

Zondag 02 januari 2022
Na vijf spannende dagen schaatsen bij het Olympisch Kwalificatietoernooi en drie dagen beraadslagingen door de Selectiecommissie Langebaan van de KNSB is bekend welke achttien rijders namens TeamNL zullen deelnemen aan de Winterspelen van Beijing (4 t/m 20 februari 2022). Technisch directeur Remy de Wit maakte die namen vandaag bekend in Leeuwarden.

Vrouwen

Bij de vrouwen zijn de negen schaatssters die naar Beijing afreizen precies dezelfde als die in de Selectievolgorde stonden na afloop van het OKT. Met deze rijders kunnen ook de teamonderdelen (ploegenachtervolging en mass start) in de sterkste formaties worden verreden.

Technisch directeur Remy de Wit: “Met de negen rijdsters uit de SEVO maken we zowel op de individuele afstanden als de teamonderdelen maximaal kans op medailles, bij voorkeur van de kleur goud. We hebben dan ook niets veranderd ten opzichte van de uitslag van het OKT en zien de Spelen vol vertrouwen tegemoet.”

De olympische selectie ziet er als volgt uit. Achter de namen van de rijders staan de afstanden die zij zullen rijden.

Irene Schouten: 3000 meter, 5000 meter, mass start, ploegenachtervolging.
Antoinette de Jong: 3000 meter, 1500 meter, 1000 meter, ploegenachtervolging.
Femke Kok: 500 meter.
Jutta Leerdam: 1000 meter, 500 meter.
Sanne in ‘t Hof: 5000 meter.
Ireen Wüst: 1500 meter, 1000 meter, ploegenachtervolging.
Carlijn Achtereekte: 3000 meter.
Marijke Groenewoud: 1500 meter, mass start.
Michelle de Jong: 500 meter.

Mannen

Bij de mannen heeft de SCL twee aanwijsplekken gebruikt, met name bedoeld om de teamonderdelen (ploegenachtervolging en mass start) zo sterk mogelijk te bemannen.

Sven Kramer, die 14de stond in de SEVO, is aangewezen om in Beijing deel te nemen aan de ploegenachtervolging en de mass start. Hierdoor gaat DaiDai N’tab, die 13de stond in de selectievolgorde, niet naar de Spelen. Marcel Bosker, die zich niet in de SEVO had geschaatst, is aangewezen om in Beijing deel te nemen aan de ploegenachtervolging. Hierdoor gaat Tijmen Snel, die in de selectievolgorde de 10de plaats innam, niet naar de Spelen.

“Persoonlijk vind ik het verschrikkelijk voor DaiDai en Tijmen, dat zij hun plaats kwijtraken. Dat is ook de reden waarom ik hen beiden zelf heb gebeld om dit besluit toe te lichten”, zegt technisch directeur De Wit. “De belangrijkste doelstelling die we als KNSB hebben afgesproken is dat we de kansen op (gouden) medailles zo groot mogelijk willen maken. Door Sven en Marcel aan te wijzen voor de teampursuit vergroten we deze kans aanzienlijk. We zijn op dit onderdeel drie keer op rij wereldkampioen geworden, met deze drie mannen als vaste kern. We verwachten met dit team te voldoen aan onze doelstelling. Met Sven naast Jorrit in de mass start hebben we een koppel dat de buitenlandse concurrentie angst inboezemt, en terecht.”

De selectie ziet er dan als volgt uit.

Thomas Krol: 1000 meter, 1500 meter, 500 meter.
Patrick Roest: 5000 meter, 10.000 meter, ploegenachtervolging.
Kjeld Nuis: 1500 meter.
Kai Verbij: 1000 meter, 500 meter.
Jorrit Bergsma: 5000 meter, 10.000 meter, mass start.
Merijn Scheperkamp: 500 meter.
Hein Otterspeer: 1000 meter.
Sven Kramer: 5000 meter, ploegenachtervolging, mass start.
Marcel Bosker: 1500 meter, ploegenachtervolging.

Per afstand ziet het complete overzicht van de Nederlandse selectie voor Beijing er zo uit:

De reserves zullen op een later tijdstip worden benoemd. De SCL zal hierover in de komende periode overleg voeren met de betrokken coaches.