Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

KNSB maakt selectie TeamNL Langebaan voor ISU World Cup 1 (Stavanger) bekend

Gepubliceerd woensdag 2 november 2022

De Selectiecommissie Langebaan (SCL) van de KNSB heeft vandaag de rijders bekendgemaakt die namens TeamNL zullen deelnemen aan de eerste ISU World Cup van dit schaatsseizoen. Die wedstrijd wordt van 11 tot en met 13 november verreden in het Noorse Stavanger. 

De SCL heeft zijn selectie gebaseerd op de resultaten van het World Cup Kwalificatie Toernooi, dat afgelopen weekeinde werd verreden in Thialf. Per afstand plaatsten de eerste vijf rijders zich voor deelname aan World Cup 1, zoals is vastgelegd in dit selectiedocument. De selectie voor World Cup 2 (Heerenveen, 18 – 20 november) wordt uiterlijk vrijdag 11 november bekendgemaakt. 

Voor de individuele afstanden ziet de selectie van TeamNL Langebaan er bij de eerste World Cup als volgt uit. 

Vrouwen
500 meter: Jutta Leerdam, Femke Kok, Marrit Fledderus, Michelle de Jong, Dione Voskamp. Reserve: Isabel Grevelt.
1000 meter: Jutta Leerdam, Antoinette Rijpma – de Jong, Michelle de Jong, Marrit Fledderus, Isabel Grevelt. Reserve: Femke Kok.
1500 meter: Antoinette Rijpma – de Jong, Marijke Groenewoud, Jutta Leerdam, Joy Beune, Reina Anema. Reserve: Irene Schouten.
3000 meter: Irene Schouten, Antoinette Rijpma – de Jong, Marijke Groenewoud, Joy Beune, Merel Conijn. Reserve: Reina Anema.


Mannen
500 meter: Stefan Westenbroek, Merijn Scheperkamp, Dai Dai N’tab, Janno Botman, Hein Otterspeer. Reserve: Joep Wennemars.
1000 meter: Hein Otterspeer, Joep Wennemars, Louis Hollaar, Thomas Krol, Wesly Dijs. Reserve: Merijn Scheperkamp.
1500 meter: Patrick Roest, Louis Hollaar, Thomas Krol, Wesly Dijs, Jordy van Workum. Reserve: Marcel Bosker.
5000 meter: Patrick Roest, Jorrit Bergsma, Beau Snellink, Marcel Bosker, Kars Jansman. Reserve: Jordy van Workum. 


Voor de ploegachtervolging en mass start heeft bondscoach Rintje Ritsma vooral voor ‘zekerheid en ervaring’ gekozen. “We zullen bij de eerste World Cups goede klasseringen moeten neerzetten met het oog op de WK Afstanden, die in maart in Thialf worden verreden”, aldus Ritsma. “We willen bij het WK voor goud kunnen gaan op zowel de ploegachtervolging als de mass start. Maar dan moet je er wel eerst voor zorgen dat je straks ook in volle sterkte aan de start staat. Pas als we daar via de eerste World Cups meer zekerheid over hebben, kunnen we later ook andere rijders op die onderdelen inzetten.”

Voor de mass start, heeft bondscoach Ritsma de volgende rijders geselecteerd.
Vrouwen: Irene Schouten en Marijke Groenewoud. Reserve: Merel Conijn.
Mannen: Jorrit Bergsma en Bart Hoolwerf. Reserve: Louis Hollaar.

Voor de ploegachtervolging zijn de volgende rijders geselecteerd.
Vrouwen: Antoinette Rijpma – de Jong, Irene Schouten, Marijke Groenewoud, Joy Beune.
Mannen: Patrick Roest, Marcel Bosker, Jorrit Bergsma, Beau Snellink. 

***

Voor de World Cups 2, 3 en 4 kan de selectie van TeamNL wijzigingen ondergaan. Via de wereldbekers moeten ook startplaatsen worden verdiend voor de EK’s Allround & Sprint en de WK Afstanden. Om het maximale aantal tickets van drie per sekse binnen te halen, moet Nederland voldoende rijders hoog in samengestelde klassementen hebben staan. Voor de EK Sprint maakt de ISU rankings op basis van de 500 en 1000 meter in de World Cups, voor de EK Allround gaat het om combiklassementen op de 1500 en 3000 meter (vrouwen) of 1500 en 5000 meter (mannen). World Cup 3 en 4 worden beide gehouden in het Canadese Calgary (9 – 11 december en 16 – 18 december).

Technisch directeur Remy de Wit: “Vooral bij de mannen hebben wij nu weinig rijders in de selectie zitten die zulke combinaties maken. Voor de sprint is dat alleen Hein Otterspeer, op allround alleen Patrick Roest. Dat betekent zeer waarschijnlijk dat we als selectiecommissie voor World Cup 3 en 4 rijders moeten aanwijzen om op bepaalde afstanden te starten, om in die klassementen terecht te komen.” 

Hoe deze ISU-regel precies werkt, is terug te vinden in dit document van de Internationale Schaatsunie. Hierin staat ook wat ervoor nodig is om straks bij de WK Afstanden maximaal rijders op elke individuele afstand te mogen inzetten. 

Sfeerbeeld van het WCKT afgelopen weekeinde in Thialf. Foto House of Sports/Wouter Roosenboom

Meer nieuws

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

Niki Wories: ‘Sporters helpen waar we kunnen’

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?