KNSB maakt selectie TeamNL bekend voor World Cup 3 Langebaan (Calgary)

Dinsdag 29 november 2022

De Selectiecommissie Langebaan (SCL) van de KNSB heeft vandaag de namen bekendgemaakt van de rijders die namens TeamNL zullen deelnemen aan ISU World Cup 3 in het Canadese Calgary. Deze wedstrijd wordt verreden van 9-11 december december.

Door veranderde regelgeving van de ISU wordt het voor landen moeilijker om met het maximale aantal rijders deel te nemen aan EK’s of WK’s. “Het was daarom voor ons als SCL dit seizoen nog ingewikkelder om de puzzel te leggen”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. “In voorgaande jaren moesten we nog wel eens een enkele ingreep toepassen om startbewijzen voor EK of WK veilig te stellen, maar wat we nu bij World Cup 3 moeten doen is echt uitzonderlijk.”
 
De samenstelling van TeamNL wijkt bij de mannen af van de eerste twee World Cups. De SCL heeft allereerst gekeken welke resultaten nog nodig zijn om het maximale aantal startplekken voor Nederland binnen te halen voor de WK Afstanden, die van 2-5 maart worden verreden in Heerenveen. “We staan er op alle afstanden goed voor. Maar op de 500 en 1000 meter bij de mannen moeten we nog even aan de bak om helemaal zeker te zijn van drie WK-startbewijzen per afstand”, aldus De Wit. 
 
Op de tweede plaats heeft de SCL gekeken wat nog nodig is om voor Nederland het maximale aantal startplekken (drie per sekse) binnen te halen voor de EK’s Allround en Sprint, die van 6-8 januari worden verreden in het Noorse Hamar. Om die tickets veilig te stellen moet je goed scoren in de combiklassementen over 500 en 1000 meter (EK Sprint) en de 1500 en 3000/5000 meter (EK allround). De Wit: “Om die reden zetten we onder anderen Jordy van Workum en Marcel Bosker in op de 1500 meter in Calgary.” 
 
De Selectiecommissie heeft daarnaast, op basis van hun prestaties in het recente verleden, aanwijsplekken gegeven aan Kjeld Nuis (1500 meter) en Kai Verbij (1000 meter), die wegens blessures moesten afzeggen voor het World Cup Kwalificatietoernooi (eind oktober). Als gevolg hiervan raken Wesly Dijs (1000 meter) en Louis Hollaar (1500 meter) hun World Cup-tickets voor de eerste wedstrijd in Calgary kwijt. De Wit: “Dat is bijzonder jammer, maar uiteindelijk is het hoofddoel van dit seizoen zo veel mogelijk medailles scoren bij de WK Afstanden, die liefst goud van kleur zijn. Op basis daarvan hebben we deze selectie samengesteld.” 
 
Betrokken rijders zijn vandaag persoonlijk geïnformeerd.
 
De selectie van TeamNL Langebaan voor ISU World Cup 3 ziet er als volgt uit.
 
Vrouwen
500 meter: Jutta Leerdam, Femke Kok, Marrit Fledderus, Michelle de Jong, Dione Voskamp. Reserve: Isabel Grevelt.
1000 meter: Jutta Leerdam, Antoinette Rijpma-de Jong, Michelle de Jong, Marrit Fledderus, Isabel Grevelt. Reserve: Femke Kok.
1500 meter: Antoinette Rijpma-de Jong, Marijke Groenewoud, Jutta Leerdam, Joy Beune, Reina Anema. Reserve: Irene Schouten.
3000 meter: Irene Schouten, Antoinette Rijpma-de Jong, Marijke Groenewoud, Joy Beune, Merel Conijn. Reserve: Reina Anema.

Mannen
500 meter: Merijn Scheperkamp, Janno Botman, Dai Dai N'tab, Thomas Krol, Stefan Westenbroek. Reserve: Kai Verbij.
1000 meter: Kai Verbij, Joep Wennemars, Thomas Krol, Hein Otterspeer, Louis Hollaar. Reserve: Kjeld Nuis.
1500 meter: Kjeld Nuis, Patrick Roest, Thomas Krol, Wesly Dijs, Marcel Bosker. Reserve: Jordy van Workum.
5000 meter: Patrick Roest, Beau Snellink, Marcel Bosker, Jorrit Bergsma, Kars Jansman. Reserve: Jordy van Workum.

Bondscoach Rintje Ritsma zal later bekendmaken welke rijders op de teamonderdelen in actie zullen komen.

Direct na World Cup 3 wordt het team voor World Cup 4 bekendgemaakt. Dat zal er in grote lijnen hetzelfde uitzien als de selectie voor World Cup 3. Meer informatie over de World Cups in Calgary vind je op de kalenderpagina’s van schaatsen.nl.