KNSB maakt marathonkalender voor het seizoen 2022 -2023 bekend

Woensdag 06 juli 2022

De KNSB heeft vandaag de kalender voor het nieuwe marathonschaatsseizoen gepresenteerd. De aftrap is traditiegetrouw op de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam, op zaterdag 22 oktober. Na enkele jaren keert de NK Kunstijs terug op diezelfde Jaap Edenbaan, traditiegetrouw op 1 januari. De wedstrijdkalender heeft een bekende opbouw, van Marathon Cup tot ONK en Grand Prix Natuurijs op de Oostenrijkse Weissensee en in het Zweedse LuleaOf de vierdaagse op kunstijs doorgaat hangt af van of er een nieuwe sponsor komt als opvolger van Trachitol. 

Marathon Cup, van Amsterdam naar Leeuwarden
De Marathon Cup heeft dit seizoen veertien wedstrijden. De kick-off in Amsterdam is tevens de vijftigste editie van de Jaap Eden Bokaal. Na een rondje door Nederland is de finale in Leeuwarden, tevens de seizoenafsluiting. Bij de Topdivisie Heren gaat de vorige winnaar Sjoerd den Hertog (Royal A-ware) de strijd aan om zijn titel te prolongeren. De Topdivisie Dames krijgt sowieso een nieuwe winnaar, omdat Lisa van der Geest is gestopt. Ook de Beloftendivisies krijgen zeker nieuwe winnaars.

Vierdaagse of extra wedstrijd?
Of de Trachitol Trophy doorgaat is dus nog niet zeker. De vierdaagse staat nu met potlood op de agenda voor 15 t/m 18 december. Willem Hut, disciplinemanager Marathon van de KNSB: “Hopelijk vinden we snel een nieuwe hoofdsponsor zodat de vierdaagse op kunstijs door kan gaan. Anders komt er een einde aan deze succesvolle reeks. Dat het evenement aanslaat blijkt wel uit het feit dat enkele buitenlandse bonden hebben gevraagd of ze dit seizoen kunnen deelnemen.”

Als deze vierdaagse er niet komt, dan is er mogelijk een extra Cup-wedstrijd in het weekend van 10 en 11 december, omdat de laatste twee weekenden vanwege de feestdagen afvallen. En voor het vertrek naar de Weissensee zijn er drie wedstrijden, tussen de Weissensee en Lulea twee en na Lulea nog één.

ONK en Grand Prix Natuurijs
“Hopelijk krijgen we niet of nauwelijks te maken met coronabeperkingen, zodat we dit seizoen wél een volledig seizoen kunnen draaien”, zo spreekt Willem Hut zijn vurige wens uit. “Het afgelopen seizoen konden we niet naar de Weissensee, maar dat hebben we gelukkig goed kunnen opvangen met een uitgebreider programma in Lulea.

De schaatswereld kijkt reikhalzend uit naar wie de winnaars gaan worden van deze heldhaftige wedstrijden op natuurijs. Prolongeert Jordy Harink (Royal A-ware) zijn titels bij de ONK en Grand Prix natuurijs? Doet bij de vrouwen Ineke Dedden (BDM/BTZ) ditzelfde bij Grand Prix Natuurijs? En kan Luna Jongers (DSG) haar stunt om als belofte het ONK te winnen herhalen nu ze meedoet bij de Topdivisie Dames?  

Onderbrekingen in Beloftendivisies
Afgelopen jaar heeft de KNSB door de coronaomstandigheden veel wedstrijden voor de Beloftendivisies door moeten strepen. Willem Hut: “We snakken ook hier naar een regulier marathonseizoen. Wel zullen er enkele onderbrekingen zijn. Voor de dames is dit niets nieuws, maar wel voor de heren. De reden hiervoor is dat vier wedstrijden op één avond organisatorisch niet altijd haalbaar is. We verwachten overigens niet dat dit veel invloed heeft op de deelname.” Bij de Beloftendivisie staan bij de dames 9 wedstrijden en bij de heren 11 wedstrijden gepland. 

De NK Jeugdmarathon was het afgelopen seizoen door de KNSB verplaatst naar Den Haag en Tilburg, maar zal komend jaar weer plaatsvinden in Groningen.